Studie: “Internet en smartphone bedreiging voor klassieke banken”
Volgens een Duits-Oostenrijks onderzoek bedreigen internetbetaalsystemen zoals PayPal het zakelijke model van de klassieke banken. Bijna zestig procent van de ondervraagde bankiers zegt er “schrik” van te hebben.
57 procent van de bankiers die werden ondervraagd voor de recentste editie van het jaarlijks uitgevoerde Duits-Oostenrijkse onderzoek “Branchenkompass Kreditinstitute” zegt dat het zakenmodel van de traditionele banken bedreigd wordt door “branchevreemde” internetbetaalsystemen. De bankiers zeggen dat ze steeds meer concurrentie krijgen van alternatieve online betaalsystemen zoals PayPal.
“Branchevreemde bedrijven hebben de laatste tijd met succes technologische innovatie gekoppeld aan klantvriendelijke financiële dienstverlening,” zegt André Schmidt van onderzoeksbureau Steria Mummert Consulting, dat het onderzoek uitvoerde in samenwerking met het F.A.Z Institut. “Voorbeelden zijn apps met geïntegreerde betaalfuncties of aanbieders die kleine handelaren in staat stellen om vlot betalingen te aanvaarden door de eenvoudige koppeling van kredietkaart- en smartphonefuncties.”
Het traditionele bankenmodel staat volgens het onderzoek niet alleen onder druk door nieuwe betaalsystemen. De ondervraagde bankiers voelen zich ook bedreigd door andere financiële innovaties zoals ‘crowdfunding’. Hoewel dat voorlopig nog een nichefenomeen is, kunnen dergelijke virtuele financieringsplatformen op termijn een bedreiging vormen voor de kredietverlening door banken.
“Niet alleen neemt de concurrentie toe van ‘non’- en ‘nearbanks’, de grenzen worden steeds verder verlegd,” zegt André Schmidt. Hij wijst erop dat PayPal in Europa al lang een banklicentie heeft, terwijl het door de ondervraagde bankiers nog altijd als “branchevreemd” wordt omschreven.
Steria Mummert Consulting en F.A.Z. Institut ondervroegen voor de “Branchenkompass Kreditinsitute 2012” van augustus tot september vorig jaar 120 beslissingsnemers uit 120 grote kredietinstellingen in Duitsland en Oostenrijk. Het onderzoek verschijnt in Duitsland jaarlijks sinds 2002.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier