Swift tovert Zwitsers konijn uit hoed
Swift, het netwerk voor internationaal bankverkeer, heeft een oplossing gevonden voor de Europese kritiek dat het data laat inkijken door de Amerikaanse inlichtingendienst. Het datacenter in Nederland krijgt een zusje in Zwitserland.
Swift, het netwerk voor internationaal bankverkeer, heeft een oplossing gevonden voor de Europese kritiek dat het data laat inkijken door de Amerikaanse inlichtingendienst. Het datacenter in Nederland krijgt een zusje in Zwitserland.
Betalingen binnen de Europese unie worden dan tussen beide centra uitgewisseld, zodat alleen trans-Atlantische betalingen door het oog van de Amerikaanse veiligheidsdienst moeten. Er worden dan twee zones gecreëerd. Een simpele oplossing, toch?
Swift, dat zijn plechtstatige hoofdzetel heeft in het Waals-Brabantse Terhulpen, en onder voogdij staat van de Nationale Bank van België, kwam onder zware druk te staan toen bleek dat het sinds de aanslagen van 11 september 2001, de gegevens van het betaalverkeer vrijgaf aan Washington. Bovendien bleek dat de Nationale Bank en wellicht minister van financiën Didier Reynders sinds 2002 op de hoogte waren. De Belgische regering minimaliseerde de feiten, maar de Europese Unie reageerde terecht onthutst en stelde vragen over de privacy. Bovendien maken ook nogal wat privé-ondernemingen gebruik maken van het Swift-netwerk. Swift reageerde met de verklaring dat ‘heel wat levens gered werden’ dank zij deze beproefde methode. Zonder dat het die woorden hard kon maken.
Het zogenaamde ‘Belgisch compromis’ om een bijkomend datacenter in Zwitserland te plaatsen slaat uiteraard nergens op. Niet alleen is Zwitserland niet gebonden aan de Europese privacyregels, bovendien doet het er vandaag weinig toe waar het datacenter zich bevindt. Als Swift beslist om de gegevens te laten inkijken, dan hoeft dat heus niet alleen in de Verenigde Staten te gebeuren. Bovendien wordt het nu blijkbaar als een verworven recht beschouwd dat het trans-Atlantisch betaalverkeer kan worden nagetrokken door de Amerikaanse inlichtingendienst. Geen vuiltje aan de lucht, denkt men bij Swift. De arrogantie waarmee de Europese kritiek van tafel wordt geveegd, is verontrustend. Als de Europese Unie, en bij uitstek de Belgische regering, zich au serieux neemt, dan kan en mag het hiermee niet akkoord gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier