Switch gaat verder zonder Apple maar met nieuwe naam

'Apple schuldig aan concurrentievervalsing bij muziekdiensten'

De elektronicawinkelketen Switch verandert het geweer van schouder. De 21 winkels gaan verder als Hubside.Store, gespecialiseerd in opgefriste tweedehandstoestellen. Het contract met Apple, waarvan Switch ‘premium reseller’ was, is stopgezet. Dat zegt vakbond BBTK.

De Franstalige omroep RTL Info meldde woensdag als eerste dat Switch uit het straatbeeld zou verdwijnen. Vakbondsman Bart Leybaert van de socialistische bond bevestigt dat de directie dat heeft meegedeeld. De directie zelf was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Switch was in opspraak gekomen door zijn omstreden verkooptechnieken. Consumentenorganisatie Test Aankoop kreeg er tientallen klachten over. Klanten zaten na de aankoop van een smartphone, tablet of computer met een verzekeringscontract opgezadeld dat ze eigenlijk niet wilden.

De klachten leidden tot inspecties van de financiële regulator FSMA in verschillende verkooppunten. De FSMA stelde inbreuken vast en verbood Switch om nog verzekeringen te verkopen. De keten deed uiteindelijk zelf afstand van zijn inschrijving in het register van verzekeringstussenpersonen. Ook de met de verkoop van de andere nevenproducten, Cyrana en Hubside, werd intussen gestopt. Op dat moment, eind februari, vernam Data News al dat de relatie met Apple onder druk stond en dat het door de wanpraktijken niet langer de voorkeurspartner van Apple was in België.

Apple dumpt winkelketen

De Franse eigenaar van Switch, verzekeraar SFAM, kiest nu voor een koerswijziging. Het contract met Apple is stopgezet, aldus Leybaert. Het is Apple zelf die de stekker er heeft uitgetrokken, blijkt woensdagavond uit een reactie van het bedrijf. ‘We zijn diep teleurgesteld in hoe Switch onze klanten heeft misleid en we hebben besloten om onze relatie met hen te beëindigen’, klinkt het bijzonder scherp. ‘Zoals altijd zullen we ons uiterste best blijven doen om de Belgische klanten de beste gebruikservaring te bieden die zij verdienen’.

Volgens de vakbondsman verzekerde de directie van Switch dat er geen impact zou zijn op het personeel. Maar hij is wel ongerust over het lot van de technische dienst van Switch die Apple-toestellen herstelde.

Partner Content