Syntigo zoekt inkomsten buiten pure telecom
Syntigo, het informatica- en telecommunicatiefiliaal van de B-holding van de NMBS, stapt met zijn telecomtak in digital signage en camerabewaking en bouwt een eigen datacenter uit.
Syntigo, het informatica- en telecommunicatiefiliaal van de B-holding van de NMBS, stapt met zijn telecomtak in digital signage en camerabewaking en bouwt een eigen datacenter uit.
“Er is een tekort aan vierkante meters in datacenters in België. Wij werken aan zo’n project”, zegt gedelegeerd bestuurder Giovanni Palmieri.
Op die manier wil Syntigo de afkalvende marges in de pure telecom compenseren. De strategie krijgt slagkracht door de overname van het Scarlet-netwerk van Belgacom. De Raad voor de Mededinging gaf daarvoor vorige maand zijn fiat. De transactie breidt het glasvezelnetwerk van Syntigo met ongeveer 35 procent uit tot 5500 km en het aantal aansluitingspunten in Belgacom-centrales tot 105. Syntigo krijgt het vooral veel gemakkelijker om tot bij grote eindklanten te geraken, zegt marketing & communication manager Charles Van Weynbergh. Onder meer Google is in België aangesloten via Syntigo-glasvezel, weliswaar via Viatel dat de vezels huurt.
“Onze echte uitdaging is de omschakeling naar informaticaoplossingen”, onderstreept Palmieri, wiens bedrijf vorig jaar 90 miljoen euro omzet boekte en 1,6 miljoen euro nettowinst doorstortte naar B-holding. Syntigo ontwikkelde onder meer het ticketingsysteem voor de Nederlandse hogesnelheidstrein Fyra. Op de VVSG-Trefdag van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten in Gent toonde Syntigo een digital signage-oplossing in samenwerking met het Amerikaanse Scala. Die omvatte onder meer een interactieve informatiekiosk en online gestuurde advertentieborden. “Wij willen daar met de klant de voorstudie doen, eventueel de reclame verzorgen via Publifer en het projectmanagement leveren”, zegt Charles Van Weynbergh.
Een tweede domein is beveiliging. “Met 2500 camera’s en ons controlecentrum in Brussel-Zuid hebben wij het grootste beveiligingsnetwerk in België. Die expertise wensen we naar de markt te brengen”, zegt Palmieri.
Syntigo maakt de overnameprijs van het Scarlet-netwerk niet bekend. Syntigo had eind 2009 wel 13,5 miljoen euro liquide middelen op zijn balans. “We hebben er niet voor moeten lenen”, knipoogt Paul Damas, die de telecomtak van Syntigo leidt. “En er bleef nog geld over voor het datacenter en de upgrade van het glasvezelnetwerk.”
In samenwerking met Trends.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier