Systemat, een jaar na de MBO
Iets meer dan een jaar na de management buy-out waarbij een …
Iets meer dan een jaar na de management buy-out waarbij een nieuw team de teugels overnam van Systemat, maakt het bedrijf zijn resultaten bekend, die gestabiliseerd zijn en zelfs een groei vertonen in sommige gebieden. Daarnaast zet het de grote lijnen van de toekomstige heropleving uiteen.
Symbool van deze evolutie: het woord “computers” verdwijnt van het nieuwe logo, want het bedrijf wil dat zijn profiel als dienstverlener de overhand krijgt boven zijn oude profiel, dat al grotendeels vervaagd is, namelijk dat van “dozenschuiver”. Een van de servicepijlers wordt zijn activiteiten als “local cloud integrator”, die volop aan het groeien zijn en waarvoor “over 3 tot 6 maanden” een investering “van 7 cijfers” wordt gedaan in een nieuw datacenter, naast dat van Jumet (de plaats moet nog worden gekozen).
“De omvorming is nodig”, aldus Pierre Focant, ceo van het nieuwe Systemat (dat trouwens afgesplitst werd van het softwareluik, dat omgedoopt werd tot Softimat). “De diensten in verband met de louter distributeursactiviteiten zijn op termijn voorbestemd om te verdwijnen.” Het bedrijf wil zijn aanwezigheid in Vlaanderen verhogen en is daarom op zoek naar overnames van bedrijven “die aanwezig zijn op nichemarkten of die eigen specifieke activiteiten beoefenen die de hele groep ten goede zullen komen en een meerwaarde zullen creëren voor alle entiteiten.” De groep bestaat uit Systemat België, Systemat Luxemburg, Systemat Expert (personeelsdelegatie) en Syremat (huur).
Hoe waren de resultaten van dit eerste boekjaar van het nieuwe Systemat? Er werd 117,6 miljoen euro omzet geboekt, dit is een stijging van 6%. Dit is vooral te danken aan Vlaanderen (9%) en het Groothertogdom Luxemburg (11%). Vlaanderen is nu goed voor 21% van de Belgische omzet, “wat ruimte biedt voor een mooie groeimarge, gezien de economische situatie in het land”, bevestigt Pierre Focant. De openbare sector zorgt voor ongeveer 55% van de omzet, met enkele mooie contracten zoals FOR-CMS (laptops voor de Belgische federale overheid) en PrinCeSSe (printapparatuur voor de Europese instellingen). De omzet die wordt geboekt bij kmo’s kent een stijging van 25%, terwijl de activiteiten voor de grote accounts stabiel zouden blijven.
Het personeel bleef stabiel met ongeveer 350 medewerkers, maar met een turnover van 10% die moest worden gecompenseerd. 40% van de aangeworven werknemers was Nederlandstalig, wat bewijst dat er een flink tegenaan werd gegaan aan Vlaamse kant. Voor de toekomst verwacht het bedrijf een personeelsversterking -externe groei niet meegerekend- van ongeveer 80 mensen op 6 jaar. Er werd een actiever intern mobiliteitsprogramma ingevoerd om de middelen van de 4 entiteiten beter te kunnen benutten. Bij Systemat Expert helt de balans geleidelijk aan over naar de mensen die op de loonlijst staan. De verhouding is nu nog in het voordeel van de “bodyshopped werknemers”, afkomstig van onderaannemers, maar zou gaan omslaan en uiteindelijk komen tot 60-40.
Ook staat er een aanpassing van de profielen op stapel: “geen schapen met 5 poten meer die alles kunnen, maar die waarschijnlijk met de handen in hun schoot blijven zitten als we geen ad-hoc-missie voor hen vinden”. Voortaan zullen er meer ondersteunende profielen van niveau 1 en 2 zijn. “We evolueren meer naar beheerde diensten voor grote accounts, waarbij er zeker nog wel personeel gedelegeerd wordt, maar vooral met een aanbod van diensten die elkaar aanvullen: helpdesk, incidentbeheer, interventie op afstand, …”.
We merken ten slotte op dat Systemat onlangs Apple Authorized System Integrator is geworden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier