Technologie is een dikmaker

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Informatie- en communicatietechnologie mag onze levenskwaliteit dan wel verbeterd hebben, de tijd die we doorbrengen achter het scherm is een belangrijk element in de steeds groter wordende obesitasepidemie. De Amerikaanse denktank The Milken Institute heeft een correlatie ontdekt tussen pieken in technologieadoptie en de toename van het wereldwijde obesitasprobleem. De resultaten vloeien voort uit een onderzoek naar overgewicht in 27 ontwikkelde landen. Voor elke investeringstoename van 10 procent in ict, groeit het aantal obese mensen aan met 1,4 procent. Voor een land als de VS met 300 miljoen inwoners, komt dat neer op 4,2 miljoen mensen met overgewicht extra.

Informatie- en communicatietechnologie mag onze levenskwaliteit dan wel verbeterd hebben, de tijd die we doorbrengen achter het scherm is een belangrijk element in de steeds groter wordende obesitasepidemie. De Amerikaanse denktank The Milken Institute heeft een correlatie ontdekt tussen pieken in technologieadoptie en de toename van het wereldwijde obesitasprobleem. De resultaten vloeien voort uit een onderzoek naar overgewicht in 27 ontwikkelde landen.

Voor elke investeringstoename van 10 procent in ict, groeit het aantal obese mensen aan met 1,4 procent. Voor een land als de VS met 300 miljoen inwoners, komt dat neer op 4,2 miljoen mensen met overgewicht extra.

“De voornaamste boosdoener is de kennismaatschappij”, schrijven de onderzoekers. “De transitie naar onze informatie-gebaseerde economie heeft er niet alleen voor gezorgd dat we meer kant en klare maaltijden zijn gaan consumeren, maar ook dat we meer tijd voor een scherm doorbrengen dan ooit, om televisie te kijken, te werken, computerspelletjes te spelen of om te communiceren met anderen. Die toename heeft dan weer tot gevolg dat we minder energie verbruiken, terwijl we toch meer zijn gaan snacken.”

Niet dat de impact van de technologische vooruitgang overal even uitgesproken is. Bij onze zuiderburen bijvoorbeeld, is er slecht een beperkte correlatie tussen iPads en de Playstations enerzijds, en de toename van het overgewicht anderzijds. Dit om het simpele feit dat Fransen veel kleinere porties eten dan Amerikanen, Mexicanen of Australiërs.

Tenslotte is er ook goed nieuws. In landen waar er veel geïnvesteerd wordt in ict, voorkomt elke aangroei van de groep fysiek actieven met 1 procent, een toename van het aantal mensen met overgewicht met 0,2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content