Technologiereuzen verdienden 44 miljard dollar aan ‘war on terror’ (rapport)

Technologiebedrijven Microsoft, Amazon, Google, Facebook en Twitter hebben meer dan 44 miljard dollar verdiend aan contracten met de Amerikaanse regering in de ‘war on terror’ (‘oorlog tegen terreur’) na de aanslagen van 11 september 2001.

Dat blijkt uit een rapport van een groep activisten.

Drie actiegroepen zitten achter het rapport, Action Center on Race and the Economy, MPower Change en LittleSis.

Ze beschrijven hoe steeds meer Amerikaanse agentschappen en ministeries de techgiganten de voorbije vijftien jaar zijn gaan vertrouwen. ‘Tussen 2004 en vandaag hebben de Big Tech de vraag naar hun diensten zien stijgen, vooral van het Pentagon en het Department of Homeland Security’, verklaart een van de auteurs van het rapport. Vooral Amazon en Microsoft konden daarvan profiteren.

‘Amazon heeft het aantal contracten en onderaannemingscontracten in 2019 bijna vervijfvoudigd en Microsoft verviervoudigd in vergelijking met 2015.’ De militaire contracten van Microsoft zijn tussen 2016 en 2018 bijna verzesvoudigd, waarbij het bedrijf vooral profiteerde van de welwillendheid van de regering-Trump, zo staat in het rapport. Zo’n 86 procent van de contracten en onderaanbestedingen die Amazon afsloot met de overheid sinds 2004, was met agentschappen die een centrale rol spelen in de ‘war on terror’.

‘Draaideur’

Ook Google en in mindere mate Twitter worden genoemd voor hun banden met defensie. Sinds 2004 gaf het Pentagon het meeste uit aan de diensten van techgiganten, namelijk 43,8 miljard dollar. Daarna volgt het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (348 miljoen dollar), het ministerie van Buitenlandse Zaken (258 miljoen dollar), de General Services Administration (244 miljoen dollar) en het ministerie van Justitie (138 miljoen dollar), aldus het rapport.

De auteurs van het rapport verzamelden de gegevens via de website Tech Inquiry. Ze vermoeden echter dat de totale bedragen veel hoger liggen aangezien niet alle contracten openbaar gemaakt worden. Een ander fenomeen dat in het rapport wordt beschreven, is de ‘draaideur’ waarbij hoge regeringsambtenaren in en uit leidinggevende posities in Big Tech-bedrijven stromen. Zo worden in het rapport Jared Cohen, een voormalige ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die directeur van Google werd, en Steve Pandelides, een voormalige FBI-ambtenaar die nu hoofd beveiliging is bij een afdeling van Amazon, genoemd.

Partner Content