Bruno Segers
Techstarters kunnen niet zonder nerds en op nerds staat geen leeftijd
Investeerders in techland kunnen dan wel hun portemonnee dichthouden voor ondernemende 35-plussers, ze hebben ongelijk. Op passie, ondernemerschap en werkkracht staat geen leeftijd.
Investeerders in techland kunnen dan wel hun portemonnee dichthouden voor ondernemende 35-plussers, ze hebben ongelijk. Op passie, ondernemerschap en werkkracht staat geen leeftijd.
Eind december 2013 haalde onze jonge ‘start-up’ IrisPact 20 miljoen dollar op in Los Angeles en had ik mezelf voorgenomen – buiten mijn wekelijkse blog- niets meer te communiceren over IrisPact. We hebben gezegd wat we gaan doen, nu moeten we gaan doen wat we gezegd hebben. Met leeftijd heeft dat weinig te maken.
Geld ophalen en geld uitgeven kan iedereen, maar écht iets doen, écht waarde creëren is een veel grotere uitdaging.
IrisPact werd opgericht in mei 2013 en is vandaag een partnership van zes vennoten. Het is een jong bedrijf, maar geen start-up. Het is een softwareproject van 15 manjaar dat in 12 maanden dient opgeleverd te worden ‘volgens de specificaties, binnen de tijd, binnen het budget en zonder bugs’. Kortom, een ‘fixed price project’.
Niet de leeftijd is belangrijk voor een techstarter, wel de diversiteit die wordt opgebouwd rond de harde kern van technerds.
Bedrijfsleiders en ICT-specialisten beginnen te glimlachen als ze de vier bovenstaande criteria te horen krijgen. Want weinigen hebben het ons voorgedaan. Net daarom primeert ervaring in ons project. Ikzelf ben van het bouwjaar van het Atomium en de andere drie techneuten in ons partnership hebben ook al een abonnement op ‘Tram 5’.
Grijze haren
De voorbije maanden is voor mij duidelijk gebleken dat op passie, ondernemerschap en werkkracht geen leeftijdsgrens staat. Ondanks het feit dat risicokapitaalverschaffers de portefeuille dichthouden voor 35-plussers. De toekomst zal hen ooit wel ongelijk geven.
Dat uitspraken als zouden jonge mensen flexibeler, nieuwsgieriger en meer bereid zijn tot risico’s nemen juist uit die hoek komt, doet me niets. Die mensen zitten nog niet neer aan de onderhandelingstafel of de vraag wanneer ze kunnen uitstappen wordt al gesteld.
Natuurlijk zijn ze op zoek naar een goed idee, natuurlijk zijn ze op zoek naar goede medewerkers. Maar vooral zijn ze er op uit om zo snel mogelijk een zo hoog mogelijke return te realiseren. Ze streven dus maximale groei na, en zijn niet op zoek naar duurzame projecten die de wereld beter maken. Ze zijn op zoek naar projecten die hun portefeuille dikker maken. En dan kan je best niet de discussie aangaan met grijze haren aan de andere kant van de tafel.
Laat ons daarom niet vervallen in een eenheidsworst; ik ken mannen die zo snel mogelijk grootvader willen worden en ik ken mannen die zo lang mogelijk kind willen blijven. Ik ken mezelf…
Nerds
In ICT is er veel te doen over de ‘nerds’, over wie Bill Gates ooit zei: ‘Be nice to nerds. Chances are you’ll end up working for one.’ Als ICT-nerd word je geboren en dat blijf je blijkbaar.
Een aantal van de IrisPact-partners voldoet nog steeds aan die criteria; het aantal uur dat ze slapen kan je op één hand tellen en het aantal flessen cola die ze dagelijks verbruiken tel je met de andere hand. Hun bleke huid heeft niets te maken met de leeftijd, wel met het feit dat ze slechts buitenkomen wanneer ze de oplossing gevonden hebben. Daarnaast communiceren ze in programmeertalen en lijnencode.
In techstart-ups zijn nerds de echte motoren van innovatie. Geen enkele start-up slaagt zonder dat soort excentriekelingen, waarop geen leeftijd staat.
Ze moeten omringd worden met de juiste complementaire collega’s. Niet de leeftijd is belangrijk voor een techstarter, wel de diversiteit die wordt opgebouwd rond de technerds.
Diversiteit, en complementariteit. Het is zoals het verhaaltje over vader stier en zoon stier die samen aan de top van de heuvel staan en beneden een bende koeien zien grazen. ‘Vader, ik loop naar beneden en ik pak er ééntje’, zegt zoon stier. ‘Jongen, we gaan naar beneden en we pakken ze allemaal’, klinkt het vastberaden en met een zware stem.
Deze column van Bruno verscheen eerder al in de krant De Tijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier