‘Tegen 2045 is de mens niet langer de dominante soort’
Over amper 30 jaar zullen machines de planeet Aarde domineren en zal een nieuwe artificiële intelligentie de mensheid zelfs bedreigen, waarschuwt de Amerikaanse fysicus Louis Del Monte.
In een wereld waarin we steeds afhankelijker worden van machines gelooft Louis Del Monte, fysicus, ondernemer en auteur van ‘The Artificial Intelligence Revolution’ dat ten laatste in 2045 niet de mens, maar de machine de dominante soort zal worden.
‘Vandaag bestaat er geen wetgeving met betrekking tot de hoeveelheid intelligentie die een machine mag bezitten. Als dat zo blijft, zullen we de technologische singulariteit binnen de tijdspanne bereiken die de meesten verwachten. Vanaf dat moment zal je zien dat de dominante soort niet langer de mens, maar de machine zal zijn’, aldus Del Monte in Business Insider.
De technologische singulariteit is een moment in de toekomst waarop de machinale intelligentie niet alleen onze eigen intelligentie zal overstijgen, maar ook die van de totale mensheid op aarde. Verwacht wordt dat dat in 2040 zal gebeuren, al denkt Del Monte dus dat het eerder 2045 zal zijn.
Geen betrouwbare partner
‘Machines zullen doorbraken forceren in de medische technologie, de meeste mensen zullen meer vrije tijd hebben en we zullen het idee hebben dat we het nog nooit zo goed zullen hebben gehad.’
Maar Del Monte vreest ook dat mens en machine in de toekomst tegenover elkaar zullen komen te staan, dat machines intelligenter dan de mens zullen worden en dat ze de mens als iets onvoorspelbaar en gevaarlijk zullen beschouwen, net zoals de manier waarop wij schadelijke insecten zien. De mensheid is een soort die ‘onstabiel is, oorlogen voert, massavernietigingswapens heeft en computervisrussen maakt.’ Allesbehalve een betrouwbare partner, dus.
Del Monte gelooft niet dat we een Terminator-scenario of een oorlog tegemoet gaan, maar een mogelijk scenario is wel dat machines in de post- singulariteitwereld zullen proberen om van mensen cyborgs te maken. Dit is nu al aan het gebeuren met bijvoorbeeld artificiële ledematen en de automatisering van het productieproces. Tegen het einde van deze eeuw zal het grootste deel van de mensheid dan ook een cyborg zijn’, besluit Del Monte. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier