Base gaat (opnieuw) tv en vast internet aanbieden

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Vanaf 3 juni gaat Base televisie en vast internet aanbieden. Daarmee gaat moederbedrijf Telenet de strijd aan met low cost spelers als Scarlet en het toekomstige Digi.

Het internetaanbod komt in twee formules: 300 gigabyte per maand aan 50 Mbps downloadsnelheid (5 Mbps upload) aan 27 euro per maand. Met optioneel 25GB extra voor 5 euro per maand. Wie onbeperkt wil internetten betaalt 40 euro per maand voor een snelheid van 200 Mbps (20 Mbps upload).

TV

Wie ook graag digitale televisie bij Base wil kan dat op twee manieren: volledig digitaal met een app aan 10 euro per maand. Of met de ‘Base tv-box’ voor 15 euro per maand. Die box integreert ook de belangrijkste streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, Streamz en Disney+. Al zijn die abonnementen voor alle duidelijkheid niet inbegrepen in het aanbod.

Zowel met de app als de box biedt Base de mogelijkheid om tot 200 uur op te nemen en zo te pauzeren en door te spoelen waar gewenst. Ook kan je tot 36 uur programma’s herbekijken. Al kan je vandaag via de apps van de meeste zenders programma’s ook al online opvragen. Standaard kan je kiezen tussen 28 Nederlandstalige of Franstalige zenders. Wie beiden wil kan dat ook krijgen voor 5 euro extra per maand.

Base klopt zich ook op de borst dat haar tv-box met 8×8 cm de kleinste op de markt is en volledig uit herbruikbaar materiaal werd gemaakt. Al gaat het hier vermoedelijk om de behuizing en niet om de technische componenten. De box, die via het vaste internet werkt, niet via een aparte coaxaansluiting, verbruikt maximaal 3 watt.

Nieuwe eigenaar, nieuwe poging

‘Door internet en televisie toe te voegen aan ons mobiele aanbod, openen we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van BASE,’ zegt Gérald Demortier, binnen Telenet verantwoordelijk voor het merk Base.

Dat nieuwe hoofdstuk is echter relatief, want Base had tien jaar geleden, voor het werd overgenomen door Telenet, immers een aanbod voor vast internet en televisie. Het begon in 2013 met ‘Snow’, waarbij het toen sterk hamerde op de openstelling van de Telenet-kabel.

De dienst kon uiteindelijk 35.000 klanten overtuigen, maar Base gaf toen aan dat het onmogelijk was om de investeringen terug te verdienen. Het bedrijf wees toen naar de overheid die volgens hen het duopolie van Belgacom (vandaag Proximus) en Telenet (intussen eigenaar van Base) in stand hield. Snow werd eind 2014 stopgezet, de klanten werden overgedragen aan Scarlet.

Ook voor vast internet had Base jarenlang een aanbod, maar dat werd eveneens rond 2015 stopgezet waarna het bedrijf zich enkel op mobiel toespitste. Vermoedelijk was het ook daar te moeilijk om in de schaduw van de twee grote operatoren een winstgevend product op te zetten.

Budgetklanten

Waarom lanceert Telenet dan vandaag opnieuw een aanbod voor tv en vast internet onder een dochtermerk? Daarvoor moeten we naar de concurrentie kijken.

Vandaag doet Proximus immers al jaren hetzelfde met Scarlet en Mobile Vikings: kleinere merken met een goedkoper aanbod, die moeten voorkomen dat (duurdere) Proximusklanten naar de grote concurrent overstappen. Telenet is als merk geen budgetspeler, maar kan nu met Base wel een goedkoper aanbod in de markt zetten.

De markt is vandaag ook iets feller geworden want intussen heeft ook Orange een tv- en internetaanbod (via het coaxnetwerk van Telenet trouwens, of via het overgenomen Voo in Franstalig België).

Maar gezien de timing lijkt Telenet zich vooral te willen wapenen tegen Digi. De joint-venture tussen Citymesh en het Roemeense Digi wil deze zomer lanceren en liet recent nog verstaan dat het naast een eigen mobiel netwerk ook tv en vast internet waar mogelijk wil aanbieden. Het bedrijf wil daar graag een prijsbreker zijn, waardoor Telenet nu haar eigen aanbod wil uitbreiden om geen klanten te verliezen aan bestaande en nieuwe concurrenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content