Belg verbruikt 10,1 gigabyte per maand aan mobiele data

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Gemiddeld verbruiken consumenten drie keer meer mobiele data dan vijf jaar geleden. We bellen ook meer. Dat doen we vooral via 4G en 5G, het 3G-netwerk loopt leeg.

Uit het cijferrapport van telecomregulator BIPT leren we dat de gemiddelde simkaart in 2024 elke maand 10,1 gigabyte aan mobiele data verbruikte. In 2019 was dat nog 3 gigabyte. Het gaat specifiek om simkaarten met actief datagebruik, exclusief m2m (machines met een simkaart) en zakelijke gebruikers. Bij die laatste groep ligt het maandelijks verbruik op 8,4 gigabyte per maand.

Hoewel het dataverbruik verveelvoudigt, is er opmerkelijk genoeg ook een stijging merkbaar in het aantal belminuten: In 2019 ging het om 119 minuten per simkaart per maand. Vorig jaar steeg dat naar 148 minuten per maand. Dat is zonder rekening te houden met gesprekken via apps, zoals WhatsApp, Team of Signal.

Tijdens de coronacrisis nam het aantal belminuten toe, dat daalde nadien weer. De huidige stijging heeft volgens het BIPT mogelijk te maken met het feit dat veel abonnementen onbeperkt bellen toelaten, of zodanig veel belminuten geven dat mensen minder bezig zijn met de tijd die ze bellen. Maar de regulator sluit niet uit dat dat op termijn weer daalt door de opkomst van spraakgesprekken via data-apps. Wat wel afneemt zijn de sms-berichten. Vijf jaar geleden stuurden we gemiddeld nog 152 berichten per maand. Vorig jaar waren dat er nog maar 60.

3,5 miljard euro

Het aantal simkaarten blijft stijgen. Vandaag zijn er 15 procent meer actieve simkaarten in omloop dan vijf jaar geleden, zo’n 12,7 miljoen, 11,58 miljoen daarvan hebben een actief datagebruik. Vorig jaar wisselden 8,7 procent, of 1.102.751 telefoonnummers, van operator.

In totaal was de mobiele telecommarkt in ons land goed voor een omzet van 3,53 miljard euro, een lichte stijging van 0,1 procent op jaarbasis. Het BIPT merkt daarbij op dat Proximus en Orange/VOO hun omzet en marktaandeel licht zagen stijgen. Telenet verliest omzet en marktaandeel.

Vaarwel 3G

In 2024 liep 17,9 procent van het dataverkeer via 5G en 81,2 procent via 4G. In 2023 was 4G nog goed voor 91,6 procent van het dataverkeer. Dat is een logische evolutie, naarmate operatoren meer 5G-apparatuur gebruiken, verschuift het verbruik van de ene naar de andere netwerktechnologie. Die cijfers zeggen dus meer over de netwerkuitrol dan over ons dataverbruik.

Daar tegenover staat dat 3G vorig jaar amper nog in gebruik was. Slechts één procent van het dataverkeer liep in 2024 via 3G. Dat komt omdat het netwerk door alle operatoren vorig jaar werd afgebouwd. De spelers mikten op een stopzetting eind vorig jaar.

Voor 2G zijn nog geen plannen om het stop te zetten. Dat netwerk groeit nog met 21 procent per jaar en telde vorig jaar 9 miljoen simkaarten. Hier gaat het hoofdzakelijk om IoT-verbindingen of M2M (machine-to-machine) connecties: toestellen uitgerust met een simkaart. Dat kan gaan van sensoren op plekken zonder wifi- of LAN-verbinding, maar evenzeer om drankautomaten waar je met een bankkaart kan betalen en dus een netwerkverbinding nodig hebt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content