Hogeschool Gent krijgt een privaat 5G-netwerk
Technologiebedrijf Citymesh en de Hogeschool Gent gaan de komende drie jaar een privaat 5G-netwerk installeren op drie campussen van de hogeschool. Nog dit jaar zal het netwerk (deels) actief zijn.
Het private 5G-netwerk zal uitgerold worden op de drie van de acht HOGENT-campussen, namelijk Schoonmeersen, Vesalius en Bottelare, goed voor een oppervlakte van ongeveer 37 hectare. De hogeschool zal zelf het netwerk beheren en dus ook bepalen wie erop kan. Het netwerk zal niet publiek toegankelijk zijn.
In een eerste fase van het 5Genius-project, zoals het officieel heet, bekijkt de hogeschool via brainstorm- en infosessies welke onderzoeksprojecten, bachelorproeven en IT-faciliteiten baat zouden hebben bij het supersnelle mobiele internet. Bedrijven en start-ups zouden ook gebruik kunnen maken voor experimenten en prototypes. Of alle studenten van het 5G-netwerk gebruik zullen kunnen maken, is nog niet duidelijk.
Gamechangers
‘We willen zoveel mogelijk mensen hier warm voor maken’, zegt IT-directeur Bart De Rouck van HOGENT. ‘Toen de Europese subsidietrein voorbijkwam, moesten we daar wel opspringen. 5G en artificiële intelligentie worden belangrijke gamechangers in onze maatschappij.
Op de Campus Vesalius, vlak bij het UZ Gent, waar onder meer de verpleegkundigen worden opgeleid, kan 5G bijvoorbeeld worden gebruikt voor de monitoring van patiënten met smart wearables. Met VR-brillen worden uitdagende situaties, zoals een operatiekwartier, nagebootst om studenten ermee vertrouwd te maken. ‘Met wifi kwamen we al met enkele van die VR-brillen in de problemen, met 5G zal dat niet het geval zijn’, aldus De Rouck.
Op de Proefhoeve Bottelare, niet ver van Merelbeke, zal ingezet worden op ‘smart farming’. De proefhoeve doet belangrijk onderzoek op het gebied van gewasbescherming en duurzame landbouw en is een speelveld voor het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en onderzoeksgroepen van UGent. Zo kan bijvoorbeeld door de meting van stikstof en vocht in de grond akkerbouw worden geoptimaliseerd, of kunnen velden geïnspecteerd worden door drones. ‘We zouden ook sensoren kunnen plaatsen op vee om ze live te monitoren, hun gezondheid in het oog te houden en te bepalen wanneer bijvoorbeeld antibiotica moet worden gegeven’, legt research manager Jens Buysse van Citymesh uit.
Veiligheid als troef
Ook voor onderzoek op het vlak van logistiek, mobiliteit en industrie kan het netwerk een belangrijke troef worden, luidt het. Studenten in de bachelor landmeten, die gevestigd is in gebouw P op de Campus Schoonmeersen, zullen bijvoorbeeld kunnen werken met drones met sensoren. In datzelfde gebouw zijn laboratoria en werkateliers die een beroep doen op onder meer robotica, energietechnologie, industriële automatisering en 3D-scanning. De hoge snelheid van 5G maakt een efficiëntere en effectievere gegevensoverdracht mogelijk, wat cruciaal is voor complexe projecten en experimenten.
‘Een grote troef van een privaat 5G-netwerk is ook de veiligheid’, aldus Buysse. Anders dan bij wifi werd de beveiliging van het begin centraal gesteld. Versleuteling zit ingebakken in de standaard.
Citymesh werkte al aan 5G-projecten bij onder meer chemiebedrijf BASF in Antwerpen en op Brussels Airport. De totale kostprijs van het project bij HOGENT is 1,44 miljoen euro, waarvan 75 procent gefinancierd door het Europese subsidieprogramma CEF, dat focust op investeringen in infrastructuur voor transport, energie en telecom.