BIPT steunt beroepsprocedure tegen retributies gemeenten die ‘uitrol glasvezel bemoeilijken’
Verschillende Vlaamse gemeenten hebben de jongste tijd extra retributies ingevoerd voor werken op het openbaar domein, waardoor ook telecombedrijven moeten betalen voor de aanleg van internet en telefonie. Telecomregulator BIPT is tegen en sluit zich aan bij een beroepsprocedure voor de Raad van State.
BIPT-voorzitter Michel Van Bellinghen kon niet zeggen om hoeveel en welke gemeenten het gaat , maar Dendermonde is er alvast een van. ‘Dit brengt een hoge en onvoorspelbare last mee voor de telecombedrijven en dreigt dus ook de verdere uitrol van snelle glasvezelnetwerken te bemoeilijken’, stelt Van Bellinghen. Door de beroepsprocedure te steunen, hoopt het BIPT een signaal te geven aan de gemeenten om hiermee te stoppen.
De telecomregulator beklemtoonde ook nog eens dat het aanleggen van glasvezel op de gevels van gebouwen wel degelijk toegelaten is. ‘We verdedigen dit tegenover de gemeentebesturen, maar tegelijk blijft er altijd een klachtenprocedure mogelijk’, klonk het.
Strikte voorwaarden
Het BIPT verwacht daarnaast ‘binnen enkele weken’ een ontknoping over de samenwerking tussen verschillende telecomoperatoren bij de uitrol van glasvezel in dunbevolkte gebieden. De uitrol gebeurt nu nog door elke operator apart, maar dat is erg duur, zeker op plaatsen waar de huizen ver uit elkaar staan. In oktober 2023 zette het BIPT – nochtans een fervent voorstander van concurrentie – daarom de deur voor samenwerking op een kier, weliswaar onder strikte voorwaarden.
Van Bellinghen wilde deze week niet zeggen welke operatoren gaan samenwerken, maar verwacht binnen enkele weken wel meer duidelijkheid. De krant De Tijd berichtte eerder nog over gesprekken tussen Proximus en Wyre (Telenet/Fluvius). Maar ook als er binnenkort een akkoord zou worden aangekondigd, zal de Belgische Mededingingsautoriteit nog zijn zegje moeten doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier