Europa maakt 865 miljoen euro vrij voor digitale infrastructuur
De Europese Commissie wil de komende vier jaar zo’n 865 miljoen investeren in projecten rond 5G en gigabit netwerkinfrastructuur.
De investering is onderdeel het tweede Work Programme voor het digitale luik van de Connecting Europe Facility (CEF) Digital. Daarbij wordt er tussen 2024 en 2027 budget voorzien voor Europese digitale infrastructuur.
Met die investering wil Europa haar doelstellingen voor 2030 halen, waarbij burgers en bedrijven toegang tot 5G en een gigabit verbinding hebben. De combinatie van overheidsgeld met private initiatieven moet dat bespoedigen.
Het budget past in een eerder plan van twee miljard euro waar bij twee eerdere oproepen al 64 Europese projecten werden gefinancierd.
‘De verbetering van onze connectiviteit is van strategisch belang in de EU. Met dit tweede work programme willen we meer burgers en bedrijven connecteren en meer innovatieve connectiviteitsinfrastructuur lanceren,’ zegt Margrethe Vestager, executive vicepresident voor A Europe Fit for the Digital Age.
Voor deze ronde kijkt Europa specifiek naar drie punten. Het eerste focuspunt is de uitrol van 5G-infrastructuur in Europa, waarbij Europa infrastructuur rond standalone 5G en gigabitcapaciteiten zal ondersteunen, samen met edge cloud en computing mogelijkheden in specifieke sectoren zoals gezondheid, manufacturing, transport en logistiek.
Ook wordt er geïnvesteerd in het vernieuwen en uitrollen van backbone netwerken. Dat omvat ook onderzeese kabels en kwantum communicatienetwerken. Een derde domein is de uitrol van operationele digitale platformen voor transport of energie-infrastructuur die kunnen integreren met bestaande digitale infrastructuur.
De komende dagen komt er een oproep onder het Connecting Europe Facility Digital programma. Daarna zal de Europese Commissie ook meer informatie delen aan geïnteresseerden rond de prioriteiten, samen met de evaluatie en het proces voor organisaties of overheden die aan de slag willen gaan met de Europese budgetten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier