Europees akkoord om glasvezelaanleg eenvoudiger te maken
Er is een voorlopig akkoord tussen de Europese wetgevende instanties voor de Gigabit Infrastructure Act (GIA). Dat moet de rompslomp bij het aanleggen van glasvezelnetwerken verminderen.
De Gigabit Infrastructure Act moet onder meer zorgen dat vergunningen in alle lidstaten makkelijker zijn te verkrijgen. Maar ook dat er meer juridische zekerheid is voor betrokken partijen, en dat er onder meer een minimale harmonisatie is. Zo bespreekt het wetsvoorstel ook de toegang tot fysieke infrastructuur in gebouwen. Denk daarbij onder meer aan appartementen.
Maar het gaat nog niet om een wet. Op dit moment is er een akkoord tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Maar de technische details moeten nog ingevuld worden. Midden februari moeten ook de lidstaten nog bevestigen en dan kan het later in het voorjaar gestemd worden. 18 maanden later gaat de GIA van kracht, zonder dat eerst nog een nationale omzetting nodig is.
‘In Europa kan de uitrol van fiber en 5G een pak gemakkelijker met minder administratie, vergunningen enzovoort. De zogenaamde Gigabit Infrastructure Act zal die papiermolen aanpakken,’ zegt Belgisch minister van Telecommunicatie Petra De Sutter daarover. ‘We hebben hierover een voorlopig politiek akkoord op zak. Zo zullen Europeanen sneller kunnen surfen via fiber of op 5G.’
Telecomlobby niet blij
Wel is niet iedereen even blij met de wetgeving. GSMA, de lobby van enkele grote operatoren, wees voor het akkoord al op mogelijk onbedoelde gevolgen.
De lobbyorganisatie is van mening dat de nieuwe regels de telecomuitbaters benadeelt zonder voordelen rond administratieve vereenvoudiging. Ook bevatten ze volgens GSMA een ‘agressieve en ongerechtvaardigde prijsregulering op concurrerende markten voor communicatie binnen de EU, zonder enige effectbeoordeling of bewijs van marktfalen.’
Al verdient ook dat een korreltje zout. Zo zal de wetgeving mogelijk nadelig zijn voor sommige leden van de GSMA, hoofdzakelijk operatoren die intussen ervaring hebben met de aanleg van glasvezel en de complexe procedures daarbij. Voor hen betekent de wetgeving mogelijk dat ze sneller concurrentie krijgen van kleinere spelers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier