Internetknooppunt AMS-IX breekt record met 13,2 terabit/sec

© Getty Images

Amsterdam Internet Exchange, kortweg AMS-IX, verwerkte dinsdagavond rond half elf zo’n 13,2 terabit per seconde aan data. Dat is een nieuw record, nadat in februari van dit jaar de kaap van 12 Tbps werd gerond. AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Rond het tijdstip van de piek zijn volgens AMS-IX traditioneel veel mensen thuis aan het streamen, studeren of aan het gamen. Maar dinsdag lag de trafiek dus hoger dan ooit tevoren. De hoeveelheid van 13 terabit per seconde staat volgens het bedrijf gelijk aan 65 miljoen mensen die tegelijk Minecraft spelen, aan zo’n 7 miljoen mensen die op hetzelfde moment TikTok-filmpjes bekijken of aan 520.000 mensen die simultaan video in 4K streamen.

Honderden leden

Het dataverkeer via AMS-IX neemt al jaren toe. In 2010 ging het knooppunt door de grens van 1 terabit per seconde en in 2013 werd de 3 terabit gepasseerd. Zes jaar later, in 2019, kwam Amsterdam boven de 6 terabit uit. In oktober 2022 werd de grens van 11 terabit per seconde gepasseerd. In februari van dit jaar verwerkte AMS-IX voor het eerst meer dan 12 terabit aan gegevens per seconde.

AMS-IX, gestart in 1994, geldt als een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Het heeft honderden leden, waaronder techreuzen als Microsoft, Google en Facebook, en streamingplatformen als Spotify en Netflix. Het knooppunt is verdeeld over zestien gekoppelde locaties die zijn gevestigd in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Naaldwijk en op Schiphol.

Het nieuwe record werd bereikt op dinsdag 17 september rond 22.30 uur. © AMS-IX
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content