Meer dan half miljoen glasvezelverbindingen in gebruik

© Getty Images/iStockphoto
Pieterjan Van Leemputten

Eind vorig jaar waren er 560.000 huishoudens met een glasvezelverbinding. De meeste internetverbindingen lopen nog steeds via de kabel.

Volgens cijfers van telecomregulator BIPT loopt 52 procent van de vaste breedbandverbindingen via de kabel. Voor glasvezel is dat 10,8 procent. De overige verbindingen lopen via VDSL, de klassieke koperverbinding.

Op jaarbasis zijn er zo 164.000 glasvezelklanten bijgekomen, zo komt het totaal aantal afnemers voor het eerst op meer dan een half miljoen. Dat wil wel zeggen dat slechts één op drie huishoudens met toegang tot glasvezel er effectief voor kiest. Eind vorig jaar waren er 1,68 miljoen huishoudens aansluitbaar.

Meer data, relatief weinig gigabitverbindingen

Het datavolume van een vaste internetverbinding is sinds 2020 met 41 procent gestegen, van 219 gigabyte per maand toen, naar 289 gigabyte in 2024.

Hoewel 94,57 procent van de Belgische huishoudens toegang heeft tot een netwerk met gigabitsnelheid, maakt slechts 5,8 procent van de huishoudens daar effectief gebruik van.

De operatoren investeerden vorig jaar in totaal 2,74 miljard euro in elektronische communicatie en televisie, los van licentievergoedingen, media-inhoud en uitzendrechten. Het merendeel daarvan ging naar het vaste netwerk. In praktijk wil dat vooral zeggen dat er werk wordt gemaakt van de glasvezeluitrol. Proximus doet dit intussen al een kleine tien jaar. Telenet doet dat samen met Fluvius onder de naam Wyre. Ook Orange Belgium focust op een combinatie van coax en glasvezel, maar wil binnen 15 jaar dat haar netwerk voor twee derde uit glasvezel bestaat.

82,7 euro per maand

Gemiddeld gaf een huishouden in 2024 82,7 euro per maand uit aan telecomdiensten, inclusief televisie, dat is 3,1 euro meer dan een jaar eerder. 66 procent van de huishoudens doet dat via een bundel.


Maar die bundel focust steeds minder op tv en vaste telefonie. Het aantal tv-aansluitingen is de afgelopen tien jaar met tien procent gedaald. Voor vaste telefonie is het in dezelfde periode met 39 procent afgenomen waardoor er in 2024 nog 1,85 miljoen vaste lijnen zijn op ongeveer 5,2 miljoen huishoudens. Ongeveer 36 procent van hen hebben een vaste telefoon in gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content