Nokia stuurt 800 Gbps over glasvezelverbinding van 2.500 km

Glasvezel © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Nokia heeft in Griekenland via glasvezel tot 800 Gbps gehaald over zeer lange afstanden. Op enkele honderden meters kon het zelfs 1,2 terabit per seconde halen, telkens op één kanaal.

De snelheidsdemonstratie liep tussen Patra en Athene. Bij de langste afstand werd 800 Gbps gehaald over een afstand van 2.580 kilometer. In een tweede test ging het over 900 Gbps over 1.290 kilometer.

De test werd uitgevoerd met apparatuur van Nokia, specifiek hun 1830 PSI-M optical transport solution en gebruikte de PSE-6s technologie van Nokia (Photonic Service Engine). De opstelling liep via een DWDM-netwerk van OTE, een dochter van Deutsche Telekom. Dat staat voor dense wavelength division multiplexing.

Nokia benadrukt dat het om een test ging in echte omstandigheden. Een belangrijke nuance want er zit vaak een groot verschil tussen snelheden die in een labo of een gesloten testomgeving worden gehaald, en wat er in praktijk van overblijft wanneer het op bestaande glasvezellijnen wordt toegepast. Zo was Nokia ook betrokken partij bij een onderzoek dat begin dit jaar 301 terabit per seconde over glasvezel stuurde. Maar dat ging over labopstellingen. Die testen zijn dus niet één op één vergelijkbaar.

25,6 terabit per seconde

Maar het terabit-tijdperk is niet zo veraf want het gaat om testen die telkens over één kanaal liepen. Wanneer alle kanalen via de DWDM link werden gebruikt, kwam de totale netwerkcapaciteit uit op maar liefst 25,6 Tbps op één glasvezel.

Een Nokia 1830 Photonic Services Interconnect – Modular (PSI-M), zoals gebruikt in de test.

Om dat in zijn context te plaatsen: vandaag kan je in België als particulier maximaal 8,5 Gbps krijgen. Wat Nokia doet is ongeveer drieduizend keer sneller. Nokia en OTE hebben ook een kortere verzending over één kanaal getest. Daarbij werd 1,2 Tbps gehaald over een afstand van 255 kilometer.

Nokia zegt ook dat de ontwikkeling goed is voor de ecologische voetafdruk. De hoge snelheid maakt dat het energieverbruik per verzonden bit veertig procent lager ligt dan normaal.

Dergelijke verbindingen zijn weliswaar niet voor consumenten bedoeld, maar wel voor connectiviteitsproviders die met dergelijke technologie en apparatuur gegevens tussen datacenters en serviceproviders of bedrijven transporteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content