‘Sabotage’ beschadigt glasvezelnetwerken in Frankrijk

Glasvezel © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Na de aanval op het Franse spoornet van afgelopen vrijdag, zijn in de nacht van zondag op maandag delen van het glasvezelnetwerk in zes departementen beschadigd, schijnbaar door sabotage. Parijs is daarbij niet getroffen. De schade heeft gevolgen voor verschillende Franse telecomproviders, meldt staatssecretaris voor Digitalisering Marina Ferrari op X.

Volgens de staatssecretaris is de lokale toegang tot de kabel, vaste lijnen en mobiele telefoons getroffen in de departementen Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse et Drôme. Er wordt gewerkt aan een volledig herstel van de diensten. Ferrari schreef: ‘Ik veroordeel deze laffe en onverantwoordelijke daden ten zeerste.’

De krant Le Parisien meldde dat de providers Bouygues, Free en SFR getroffen waren. SFR meldde vandalisme in de zes departementen tussen 1 en 3 uur ‘s nachts. Kabels waren doorgesneden. Dat had gevolgen voor de vaste en mobiele telefoonnetwerken, ook die van buitenlandse providers die het SFR-netwerk gebruiken.

Volgens de krant is het nog onduidelijk hoeveel mensen getroffen zijn door het incident. Niemand heeft verantwoordelijkheid genomen voor de schade. Vrijdag nog pleegden onbekenden een grote aanval op het Franse spoorwegnet, waardoor de treindiensten vlak voor de opening van de Olympische Spelen in Parijs massaal werden verstoord. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen het nieuwe incident en de spoorwegaanslag. Gezien bij deze aanval Parijs niet getroffen is, zouden er momenteel alvast geen gevolgen zijn voor de Olympische Spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content