Telecombedrijven bereiken akkoord over samenwerking bij glasvezeluitrol in Vlaanderen

De aanleg van een glasvezelnetwerk. © Getty Images/iStockphoto
Ronald Meeus
Ronald Meeus Freelance journalist

Telecombedrijven Telenet/Wyre en Proximus/Fiberklaar, elk bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Vlaanderen, gaan samenwerken om de uitrol van hun netwerk te versnellen. Ze hebben daarvoor een memorandum of understanding ondertekend.

Glasvezelkabels tot in de huizen maken veel hogere internetsnelheden mogelijk. In Vlaanderen zijn momenteel verschillende bedrijven die kabels aan het leggen. Telenet werkt daarvoor samen met netbeheerder Fluvius in de joint venture Wyre. Fiberklaar is een filiaal van Proximus, dat nu zelfs de volledige controle over dat bedrijf krijgt, voor een aankoopprijs van 246 miljoen euro.   

Het gaat om peperdure projecten, zeker in dunbevolkte gebieden waar de huizen ver van elkaar staan. Daarom opperden sommigen al dat samenwerken daar beter zou zijn. Waarom zouden er immers overal meerdere kabels moeten liggen met hetzelfde doel?

Akkoord bereikt

De technologie laat samenwerking toe. Nu is er dus ook een akkoord over de voorwaarden van die samenwerking, blijkt uit een gemeenschappelijk persbericht.

‘De beoogde samenwerking zou ongeveer 2,7 miljoen woningen dekken in gebieden met een gemiddelde tot lage bevolkingsdichtheid. De realisatie ervan is afhankelijk van het sluiten van een definitieve overeenkomst tussen de partijen, van de goedkeuring door de regelgevende en mededingingsautoriteiten en op voorwaarde dat er geen negatieve regelgevende bevindingen of gevolgen zijn’, klinkt het.  

De samenwerking hing al een tijdje in de lucht. Telecomregulator BIPT had vorig jaar de deur op een kier gezet voor samenwerking tussen de concurrenten, met name in dunbevolkte gebieden. Vorige maand liet het BIPT nog verstaan dat een akkoord nakend was.   

Complementair 

In gemiddeld bevolkte gebieden zouden Wyre en Fiberklaar complementaire FTTH-netwerken (Fiber-To-The-Home) aanleggen voor ongeveer twee miljoen woningen (waarvan 60 procent door Wyre en 40 procent door Fiberklaar), met wederzijdse wholesaletoegang tot deze infrastructuur voor respectievelijk Proximus en Telenet. In de dunst bevolkte gebieden, goed voor ongeveer 700.000 woningen, zou Proximus diensten aanbieden via het HFC-netwerk (Hybrid Fiber Coax) van Wyre, wat het mogelijk maakt om in heel Vlaanderen gigabitsnelheden aan te bieden. In de grote steden en dichtbevolkte gebieden zullen de operatoren hun eigen netwerken afzonderlijk blijven uitrollen.   

De partijen overleggen nu met het BIPT en de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en zullen de instanties hun volledige medewerking verlenen tijdens hun onderzoek, klinkt het nog. Tot de formele ondertekening van een samenwerkingsakkoord – dat ten vroegste eind dit jaar wordt verwacht – zullen er geen verdere details worden bekendgemaakt.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content