Telenet heeft grootste 5G-bereik
Vandaag heeft 95 procent van de Belgische huishoudens en 85 procent van het Belgisch grondgebied 5G-dekking. Binnenshuis kan Proximus de beste cijfers voorleggen.
Volgens de nieuwste 5G-dekkingskaarten van telecomregulator BIPT heeft 95 procent van de Belgische huishoudens vandaag toegang tot een 5G-signaal. Vertalen we dat naar percentage van het grondgebied dan ligt dat op 85 procent.
Telenet is daar momenteel de grote voortrekker. De telecomoperator uit Mechelen bereikt als enige 95 procent van de huishoudens of 85 procent van het grondgebied. Daarna volgt Proximus dat 92 procent van de huishoudens of 75 procent van het grondgebied bereikt. Het 5G-signaal van Orange bereikt 83 procent van de huishoudens of 63 procent van het grondgebied.
De cijfers en bijhorende dekkingskaarten worden door de operatoren zelf aangeleverd, maar worden ook gecontroleerd en gecorrigeerd door het BIPT. Brussel en Vlaanderen hebben een hogere dekking dan Wallonië, onder meer door een ander uitrolbeleid en bevolkingsdichtheid. Maar die verschillen worden wel kleiner met de rest van het land.
Binnenshuis
Als we over dekking spreken, dan gaat het in de eerste plaats om het signaal buitenshuis. Maar de regulator geeft ook cijfers voor de dekking binnenshuis. Die ligt logischerwijs lager omdat huizen, zeker moderne en goed geïsoleerde woningen, een deel van het signaal tegenhouden.
Hier is de rangschikking van de drie operatoren lichtjes anders en staat Proximus bovenaan. Haar 5G-signaal komt bij 76 procent van de huishoudens tot in de woning, of 43 procent van het grondgebied. Telenet geraakt bij 67 procent van de woningen tot binnen (57 procent van het grondgebied), wat identiek is bij Orange, al gaat het hier om 40 procent van het grondgebied.
Het BIPT merkt op dat de dekkingsgraad buitenshuis van 95 procent vandaag, eind 2023 nog op 87 procent lag. De uitrol helpt tegelijk om de 4G-netwerken te ontlasten. Ook maken de operatoren intussen werk van de afbouw van hun 3G-netwerk, dat intussen zo’n twintig jaar actief is, maar naar hedendaagse normen minder performant en minder energiezuinig is.
Wie wil kan zelf bekijken hoe het met de dekking van de operatoren in je buurt zit. Dat kan via via het dataportaal van het BIPT, waar je doorklikt op ‘Atlas Mobiel’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier