Aantal .be-adressen daalt voor het eerst: .Vlaanderen en .Brussels geen succes

© Getty Images/iStockphoto

Het aantal websites met een .be-domeinnaam is vorig jaar voor het eerst gedaald, een tijdelijke promotiepiek in 2006 buiten beschouwing gelaten. Dat blijkt uit statistieken van DNS Belgium, de beheerder van de internetadressen.

Eind december waren er 1.734.182 internetadressen eindigend op .be geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er nog 9.334 meer. De licht dalende trend is ingezet eind 2022, zegt general manager van DNS Belgium Philip Du Bois. Ook dit jaar dalen de cijfers verder. In de maanden mei, juni en juli kwamen er telkens ongeveer 15.000 nieuwe .be-domeinnamen bij, maar verdwenen er meer dan 17.000.

Du Bois ziet een aantal oorzaken. ‘Ten eerste zijn er in 2023 en 2024 iets meer faillissementen geweest”, zegt hij. “Daarnaast was er in de coronaperiode een enorme groei, maar werden de adressen daarna minder vaak hernieuwd. Een derde oorzaak is iets meer zorgwekkend: we vermoeden dat sociale media belangrijker zijn geworden, zeker bij ondernemingen in de startfase. Het vergt minder onderhoud.’

In 2005 een tijdje gratis

Eind 2005 was een .be-adres registreren tijdens een promotiecampagne een tijdje gratis. Op korte tijd kwamen er toen heel veel adressen bij, maar na afloop zakten de registraties even snel weer. Een herhaling van die actie is niet aan de orde, zegt Du Bois. Hij wil wel beginnende ondernemers bewustmaken van het belang van een eigen domeinnaam. “Het is toch belangrijk onafhankelijk te zijn van de algoritmes en grillen van bijvoorbeeld Elon Musk (baas van X, red.)”, zegt Du Bois.

Maar weinig .Vlaanderen- en .Brussels-domeinen

DNS Belgium wijst erop dat niet alleen .be registraties verliest. ‘Tegenover onze concurrenten .com en .eu verliezen wij geen marktaandeel in België. Domeinnamen in heel West-Europa ondergaan hetzelfde lot.’ De internetadressen eindigend op .Vlaanderen en .Brussels, gelanceerd in 2014 en ook onder beheer van DNS Belgium, zijn overigens nooit echt van de grond geraakt. Van .Vlaanderen zijn er minder dan 6.000 in gebruik. In Brussel werkt het, onder meer dankzij de overheidsinstellingen, wat beter en zijn er ongeveer 8.500 in omloop.

Lees meer over:

Partner Content