IFA 2024: AVM toont modem voor vast internet via 5G

De Fritz!Box 6850 5G © PVL
Pieterjan Van Leemputten

Op IFA toont de Berlijnse modemfabrikant AVM een toestel om je thuisnetwerk van internet te voorzien via 5G. Het toestel kan dienen in buitenverblijven, maar ook om pannes met het vast internet op te vangen.

Het gaat om de Fritz!Box 6860 5G die vanaf het derde kwartaal op de markt komt. Het toestel biedt fixed-wireless access met behulp van een simkaart het 4G of 5G signaal (tot 1,3 Gbit/s) omzetten naar een ethernetverbinding om je thuisnetwerk te connecteren met de wereld. Het toestel beschikt ook over Wifi 6 en DECT en krijgt stroom via PoE (Power over Ethernet). Een exacte prijs is nog niet bekend, maar AVM zegt dat dit rond de 500 euro zal liggen.

Eric van Uden, bij AVM verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, zegt dat het om een nicheproduct gaat. Maar wel een dat zeer van pas komt in buitengebieden waar er wel een degelijke mobiele dekking is, maar waar (nog) geen glasvezel ligt. De Fritz!Box 6860 5G kan ook ingezet worden in een buitenverblijf. Een ander scenario is als back-up. Zo zou je, mits wat sleutelwerk in de instellingen, het 5G-netwerk kunnen inzetten op momenten dat je vaste verbinding plots uitvalt.

De Fritz!Box 6860 5G krijgt stroom via PoE. © PVL

‘Je kan hem zelfs in de wagen gebruiken’, zegt Van Uden. Weliswaar mits een koppeling om de ethernetaansluiting naar een stroombron in de wagen om te zetten. In de toekomst wil AVM ook een versie met eSIM uitbrengen.

Het toestel is ook weersbestendig waardoor het bijvoorbeeld aan de buitenmuur het 5G-signaal kan opvangen, om het dan bedraad naar binnen te brengen. Geen overbodige luxe gezien moderne ramen vaak een obstakel zijn voor 5G en wifi-signalen.

Vrije keuze vanaf november

Verder op IFA toont AVM vooral haar nieuwe modem/router combinaties, zowel voor glasvezel als coax, uitgerust met Wifi 7. Het Duitse bedrijf levert tal van oplossingen om je thuisnetwerk te voorzien van mesh wifi, of rond home automation. Zo heeft het ook een sensor die vertelt of het raam open of dicht is, wat je dan kan koppelen aan een AVM-knop die je radiator dichtdraait.

Maar AVM maakt vooral naam als nichespeler op de markt voor consumenten die hun eigen modem willen gebruiken in plaats van die van  provider. In Nederland is die markt al even opengebroken. In België is er vanaf november vrije modemkeuze, AVM hoopt van die nieuwe markt in ons land een graantje mee te pikken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content