Belgisch internetknooppunt BNIX wapent zich tegen DDoS

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Door te connecteren met het Nederlandse NaWas wil BNIX ervoor zorgen dat haar klanten minder last ondervinden van DDoS-aanvallen.

BNIX is de Belgian Internet Exchange en verbindt content providers, hostingbedrijven en internetproviders met de rest van de wereld. Het is zo het belangrijkste internetknooppunt van ons land. Belnet, de beheerder van BNIX, sluit zich nu aan bij NaWas. Dat is een Nederlands initiatief om het verkeer bij een DDoS-aanval te filteren.

NaWas is een initiatief van Nederlandse internetproviders en telt vandaag 130 deelnemers. De opzet is dat bij een DDoS het inkomend verkeer wordt omgeleid naar NaWas waar het wordt gefilterd.

Zeventig dienstverleners

Voor BNIX gaat het om het verkeer van zo’n zeventig nationale en internationale spelers wiens verkeer dan via een private VLAN (een virtuele netwerkverbinding) wordt omgeleid. Het ‘schone’ verkeer wordt nadien doorgestuurd naar de juiste website of dienst in kwestie. Wanneer de DDoS afneemt, kan het verkeer weer via de normale route lopen.

‘Deze samenwerking is niet alleen goed nieuws voor nieuwe potentiële BNIX-klanten. Ook voor bestaande in België gevestigde NaWas-deelnemers kan een tweede verbinding via BNIX, naast hun bestaande verbinding met AMS-IX of een andere in Nederland gevestigde IX, zorgen voor een redundante set-up,’ zegt Frank Dupker, European Network Manager bij NaWas.

NaWas staat voor Nationale Wasstraat, maar is al lang niet beperkt tot Nederlandse spelers. In het verleden deden onder meer EDPnet en Smartschool beroep op hun diensten nadat ze dagenlang last hadden van een Distributed Denial of Service (DDoS). Ook het alternatieve internetknooppunt BelgiumIX is al sinds 2021 aangesloten op de dienst.

Onvermijdelijk en storend

DDoS-aanvallen bestaan al jaren en verstoren de werking van een site of dienst. Het concept is dat een aanvaller via een netwerk van bots (vaak gehackte computers of internetgeconnecteerde toestellen) één specifieke dienst ‘bezoekt’. Door dat massaal te doen, raakt een server overbelast en kan die offline gaan of het moeilijk maken voor legitieme bezoekers om een site of dienst te bereiken.

In de meeste gevallen leidt dat niet tot ernstige materiële schade of dataverlies. Maar een goed uitgevoerde DDoS kan wel leiden tot imagoschade of economisch verlies, bijvoorbeeld als een betalende dienst niet functioneert of geen nieuwe klanten kan bedienen. In dat opzicht kan een initiatief als NaWas ervoor zorgen dat online diensten ook tijdens een aanval beschikbaar blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content