World Wide Web Foundation stopt ermee

Tim Berners-Lee.
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De World Wide Web Foundation van Tim Berners-Lee stopt er na vijftien jaar mee. De oprichters willen zich focussen op het decentrale internet.

De opdracht van de organisatie, die opgericht is door www-uitvinder Tim Berners-Lee en Rosemary Leith, was om het web veiliger en toegankelijker te maken. Dat is nu, vijftien jaar later, grotendeels gelukt, zo zeggen Berners-Lee en Leith in een brief. In 2009 had zo’n twintig procent van de wereld toegang tot het web, ondertussen is dat bijna zeventig procent.

De belangrijkste reden van de sluiting lijkt echter de groeiende interesse van Berners-Lee in een decentraal internet. De researcher wil het centraal verzamelen van massa’s gebruikersdata wat indijken en mensen meer controle geven over hun eigen data. Daartoe heeft ij mee vormgegeven aan de Solid-technologie van datakluizen, waarvoor hij zich de laatste jaren sterk inzet.

Dat concept, waarbij je je data in een kluisje steekt en zelf kiest wie er toegang toe krijgt, wordt in Vlaanderen ingezet door bijvoorbeeld het Vlaams Datanutsbedrijf. Berners-Lee hoopt met zijn Solid technologie (en het bijhorende bedrijf) een tegenpool bieden voor de grote techgiganten, zo zei hij enkele jaren terug nog in een interview met Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content