Review: Google Pixel Watch 3 – vooral de beste Fitbit ooit

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Omschrijving - Google Pixel Watch 3 (45mm)

Richtprijs - 449 (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Eindelijk heeft Google een grotere smartwatch: 45mm oogt niet alleen stukken beter, maar biedt ook betere hardware. Een verslag van een tweetal maand de Pixel Watch 3 aan de pols. Of moeten we Fitbit zeggen?

Toegegeven: je moet er voor zijn. Ik heb het over het design: een rond, glanzend ontwerp en een ‘kroon’ aan de afgeronde zijkanten voor de bediening. Alsof Google het een goed idee vond om een ronde versie van de hoekige Apple Watch te maken. Maar goed, smaken verschillen – dat hoorden we tijdens het testen regelmatig: zowel uitermate positief als volmondig negatief. In ieder geval is de Pixel Watch 3 daardoor bijzonder goed herkenbaar. Het horloge – we testten de 45mm versie – zit ook comfortabel rond de pols. Het bandje sluit goed aan, maar geeft niet snel het gevoel dat het in de weg zit. Al moest ik in het begin wel wat wennen aan het ‘dubbele’ bandje onderaan de pols: het uiteinde van het bandje schuif je namelijk onder de voorziene uitsparingen waardoor tot enkele centimeters van het bandje over elkaar liggen. Dat kan onderaan je pols wat beginnen irriteren. Niet te hard aanspannen is dus de boodschap en dan went het snel. Niet onbelangrijk voor iets wat je vaak dag en nacht aanhoudt.

Bediening op twee manieren

Met een druk op de kroonknop aan de zijkant haal je de geïnstalleerde apps naar boven. Met de kroon ‘draai’ je je een weg doorheen de apps en de menu’s en scroll je omhoog en omlaag doorheen tekst en visuals. Maar dat kan je evengoed ook door te swipen en te dubbelklikken op het scherm. Meestal bediende ik de Watch 3 ook op die manier: net als het design ongetwijfeld een kwestie van persoonlijke voorkeur want met de kroon lukt het dus ook prima.

Rechts boven de draaiknop zit nog een drukknop verscholen in de rand van het horloge: daarmee tover je de meest recente apps en informatie tevoorschijn. In mijn geval heel vaak dingen als het ‘Fitbit Vandaag’ rapportje, Agenda, Berichten, Telefoon en Spotify. Het zegt meteen al veel waarvoor ik een smartwatch vooral gebruik.

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Batterijduur

Laten we maar meteen een boompje opzetten over de batterij: toch nog altijd een van de belangrijkste discussiepunten van een smartwatch. Google zwaait met een maximale duur van 36 uur en dat kan je ook halen op voorwaarde dat je de batterijbesparende functie inschakelt: standaard is dat niet zo. In ruil blijft het always-on scherm dan niet altijd aan en komen meldingen om de zoveel tijd ‘gegroepeerd’ toe in plaats van real-time. Zet je het always-on scherm uit, dan kan je kiezen om het te ‘activeren’ via gebaren – de pols opheffen – en/of een klik op het scherm of een tik op de kroon. Zo haal je het maximale uit je batterij en haal je meestal net geen 2 dagen. De optie om te activeren door het opheffen van de pols zet je maar beter meteen uit: te vaak gaat het scherm onnodig oplichten waardoor je helemaal geen batterijbesparing meer realiseert – wel integendeel. Standaard schakelt het horloge trouwens automatisch naar de batterijbesparende stand van zodra je nog 15% batterijduur overhoudt – al is ook dat weer iets dat je kan uitzetten als je dat echt zou willen.

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Voor een smartwatch van dit type – met versie 5 van het WearOS-besturingssysteem – is die batterijduur al bij al niet slecht. Maar weet wel dat je met andere types – bijvoorbeeld HarmonyOS van Huawei – het makkelijk dagen lang volhoudt op één batterijlading. Maar ook de Garmins van deze wereld doen het op dat vlak stukken beter. Het grote vraagstuk bleek in mijn geval vooral: wanneer ga ik laden? En vervolgens: hoe ga ik me voorbereiden? Ik verklaar me even. De Pixel Watch 3 komt niet met een oplader, maar wel met een oplaadkabel: USB-C aan de ene kant, een ronde magnetische ‘oplaadplaat’ waarin je het horloge klikt. Dat betekent dat je dus enkel met dié kabel kan laden. Wil je in de auto opladen? Zorg dan dat je de kabel niet vergeet. Of koop een extra kabel die je laat liggen in de wagen. ’s Nachts opladen? Dat wil je liever niet: tenzij je er niet om maalt om je slaapgegevens niet bij te houden – nochtans een van de sterke punten van de Fitbit-functionaliteit in de Watch 3. Of wil je op kantoor laden? Ook daar moet je de kabel dan wel mee hebben.

Snel laden kan een optie zijn om dat laadvraagstuk mee op te lossen: Nog snel even thuis opladen voor je vertrekt? Of nog even aan de lader voor je gaat slapen? Maar écht snel gaat dat laden helaas ook niet: in het algemeen toch een aandachtspunt bij de Google-hardware. Reken op bijna een half uur om de batterij – 420 mAh in de 45mm-versie – tot halverwege op te laden. Maar voor 80% heb je al 50 minuten nodig. En om die laatste 20% te vullen is nog eens een half uur extra nodig!

Hoe ik het uiteindelijk opgelost heb? Bijladen tijdens het ontbijt en de dagelijkse douche: dan moet er tenminste al niet met een kabel gesleurd worden. Ik ga er wat lang over door, maar het is wel degelijk een vraagstuk: net omdat ik het horloge liefst de hele tijd om heb – vooral vanwege de Fitbit-functionaliteit.

Beste Fitbit ooit

Of je regelmatig gaat joggen, lopen, wandelen of fietsen: de Pixel Watch 3 is een goeie compagnon. Tip: Google Maps en de instructies kunnen een mooie extra zijn tijdens die activiteiten. Al bleek Maps soms ook net een bron van ergernis: als het always-on scherm niet ingeschakeld is bijvoorbeeld. Het is ondertussen al meer dan 3,5 jaar geleden dat Google de overname van Fitbit afrondde, en ondertussen zijn de plannen ook wat duidelijker. Nieuwe Fitbit-smartwatches en Fitbits met beperkte smartwatch-functionaliteit hoeven we niet snel meer te verwachten – ergens jammer, die waren écht niet zo slecht. In deze Pixel Watch 3 zit Fitbit helemaal ingebouwd: inclusief alle basisfunctionaliteit – stappen tellen, hartslag continu meten. Maar ook met meer sportactiviteiten en trainingen dan ooit die je kan bijhouden en tracken: aerobics, bootcamp, circuittraining, core-training, CrossFit, crosstrainer, golf, indoorklimmen, inlineskaten en noem maar op. En ja, je kan er ook mee douchen én zwemmen: in een zwembad of in de zee. De smartwatch is waterbestendig tot 50 meter.

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Afhankelijk van het type activiteit krijg je achteraf statistieken en raadgevingen er achteraan – al heb je dan al snel het Fitbit Premium abonnement nodig om het onderste uit de kan te halen. Ook als je meer diepgaande slaapanalyse wil en gepersonaliseerde work-outs – hey, hallo AI! – wil zul je het Premium-abonnement moeten aanschaffen. Neen, helaas niét gratis bij dit horloge. Daarmee past de Pixel Watch 3 wel in die kwalijke trend dat gadgets en elektronica maar zo slim zijn en blijven als de abonnementen die je krijgt of betaalt. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Aan de andere kant is de integratie van Fitbit wél bijzonder geslaagd. Meldingen om trackingen te starten of een slaaprapport. Of de aparte app op het horloge om manueel een sportactiviteit te starten: alles is gelinkt aan Fitbit – waarbij je als ex-Fitbit-gebruiker ongetwijfeld de interface en bedieningselementen ook helemaal herkend. In die mate dat we de Pixel Watch 3 vooral als dé nieuwe Fitbit zien. En welja, als de beste Fitbit ooit. Maar dan wel eentje die toevallig ook andere apps kan draaien: een combo die ons na 2 maand gebruik zeer goed bevalt.

WearOS

We zeiden het al: WearOS zit in het hart van dit horloge, en dan meer bepaald versie 5 van het besturingssysteem. Apps installeer je ofwel vanop het horloge – rechtstreeks, met een aangepaste Play Store app van Google – of vanop je smartphone. Standaard staan er al heel wat nuttige apps op trouwens: Google Maps, Google Home en muziekbediening. Al kan je je toestellen ook bedienen via Google Assistant want dat zit ook in de watch – lang duwen op de verborgen knop aan de rechterkant. Heb je een Pixel-smartphone? Dan is er nog wat extra integratie voorzien, zoals de Recorder-app.

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Bellen vanuit de losse pols

Ook nog even uitdrukkelijk vermelden dat er standaard ook een Telefoon-app in zit. Inkomende telefoontjes op je smartphone kan je moeiteloos aannemen op je smartwatch, en je kan uiteraard ook zelf iemand bellen vanop de watch. Bij eerdere Fitbits – en even goed bij andere smartwatches – bleven we op dat vlak vooral op onze honger zitten. Gesprekken zijn dikwijls moeilijk te volgen, en je eigen stem blijkt nauwelijks door te komen aan de andere kant waardoor je als een gek staat te roepen naar je pols. Niet zo bij de Pixel Watch 3!

Zonder dat je je pols absurd hoog moet gaan houden of dicht tegen je mond blijk je toch zéér goed verstaanbaar. Ik heb het aan meerdere mensen met wie ik belde gevraagd en niemand die klachten had over de gesprekskwaliteit. ‘Geen verschil met een gewoon telefoongesprek of een Bluetooth-headset’, hoorde ik. Toch wel indrukwekkend en na 2 maand gebruik ook iets wat regelmatig écht nuttig gebleken is om een gesprek te kunnen aannemen op het moment dat je je smartphone niet letterlijk bij de hand hebt.

Google Pixel Watch 3 (45mm) © Google

Conclusie

De Pixel Watch 3 blijkt na 2 maand gebruik een prima dagelijkse metgezel: iets wat het horloge voor een groot stuk aan de ingebouwde Fitbit te danken heeft. Maar ook aan WearOS dat in versie 5 eindelijk de juiste toon lijkt aan te slaan. Weinig tot geen minpunten eigenlijk. Of moeten we toch even over de prijs zeuren? Die is toch redelijk hoog met 449 euro als officiële richtprijs voor het 45mm-model: 50 euro meer als de kleinere versie. Maar laat de kleinere versie indien mogelijk toch maar voor wat ze is: het scherm is te klein en de batterijduur beperkter.

Of toch een minpunt nog: de wijzerplaten. Het is WearOS en dus kan je natuurlijk zelf wijzerplaten kiezen, maar de standaard wijzerplaten van de Pixel Watch 3 ogen wel heel fel en kleurrijk en daardoor erg jong. Te jong voor deze niet meer zo jonge jongen. Maar ook hier: smaken verschillen én het valt dus op te lossen. Net zoals je het batterijvraagstuk zelf zult moeten oplossen.

Product: Google Pixel Watch 3 (45mm versie)

Specificaties: https://store.google.com/be/product/pixel_watch_3_specs?hl=nl

Score: 4/5

Richtprijs: 449 euro (incl. btw)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content