Kern van Duitse telecomnetwerken moet vrij zijn van Chinese technologie tegen eind 2026

© Beeld gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.

De Duitse regering heeft met de Duitse telecombedrijven afgesproken dat componenten van de Chinese aanbieders Huawei en ZTE tegen eind 2026 uit de kern van de 5G-netwerken moeten zijn weggehaald, en wel ‘om redenen van nationale veiligheid’. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser bekendgemaakt.

De Chinese techbedrijven liggen al een tijdje onder vuur. De Amerikanen beschuldigden Huawei er jaren geleden al van te spioneren voor de Chinese overheid, wat het bedrijf ontkent. Ook andere westerse landen namen de Chinezen in het vizier. De Europese Commissie riep de EU-lidstaten op om de Chinese bedrijven uit hun netwerkinfrastructuur te weren. In België kozen alle telecomoperatoren intussen voor Europese bedrijven om hun netwerk te vernieuwen.

Dure ombouw

De Duitse telecombedrijven hebben zich lang verzet tegen een gedwongen vervanging van Chinese apparatuur in hun netwerken. Nu is toch een compromis bereikt met de regering. Er komen lange overgangstermijnen voor de dure ombouw. Voor de kern van het netwerk krijgen ze tijd tot eind 2026, voor bepaalde andere onderdelen tot eind 2029. De regel geldt voor het hele 5G-netwerk in Duitsland, en dus niet enkel op kritieke plaatsen.

‘We moeten veiligheidsrisico’s verminderen en eenzijdige afhankelijkheid vermijden’, zei minister Faeser tijdens een persconferentie in Berlijn. ‘De huidige bedreigingen illustreren het belang van een veilige en robuuste telecominfrastructuur, met name met het oog op spionage en sabotage.’

Deutsche Telecom reageerde dat de overeenkomst een ‘goed evenwicht’ biedt tussen de Duitse veiligheidsbelangen en de nood om de digitale infrastructuur uit te breiden. Vodafone noemde de deal ‘technisch uitdagend’ maar haalbaar. Telefonica tot slot is tevreden dat er nu een duidelijke kalender is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content