Miljoenenboete voor Vodafone om beveiliging afgetapte gesprekken

© Getty Images

Provider Vodafone moet in Nederland een boete van 2,25 miljoen euro betalen, omdat de beveiliging van het aftapsysteem niet voldeed aan de wettelijke eisen. Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hadden onbevoegden soms toegang tot afgetapte gesprekken en berichten.

Een aftapsysteem bevat informatie van afgeluisterde telefoongesprekken of onderschepte berichten die via sms, chat of e-mail zijn verstuurd. Aftappen mag in Nederland uitsluitend onder strikte voorwaarden en alleen op last van de officier van Justitie (vergelijkbaar met de procureur des Konings in België) of de inlichtingendiensten AIVD of MIVD. Een aftapsysteem kan immers staatsgeheime of strafrechtelijke informatie bevatten.

Niet goed gescreend

Uit het onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur blijkt dat Vodafone tekortschoot in de beveiliging van het systeem. Personeel dat toegang had tot het aftapsysteem was soms niet goed gescreend en ook de fysieke beveiliging van het systeem zelf bleek niet in orde.

Vodafone heeft naar aanleiding van de vastgestelde tekortkomingen actie ondernomen om de beveiliging op orde te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content