Telecomoperatoren Proximus en Orange hebben een memorandum of understanding (MoU) ondertekend om de fiberuitrol en de toegang tot gigabitnetwerken in minder dichtbevolkte gebieden in Wallonië uit te breiden. Dat melden beide ondernemingen vrijdagochtend.
De geplande samenwerking moet ten goede komen aan bijna 1,4 miljoen gezinnen en bedrijven in zones met een gemiddelde tot lage bevolkingsdichtheid. In grote steden en zeer dichtbevolkte gebieden zullen Orange Belgium en Proximus evenwel hun respectieve netwerken onafhankelijk van elkaar blijven uitrollen.
In gebieden met een gemiddelde bevolkingsdichtheid zal Proximus, via de joint venture Unifiber waarvan het samen met Eurofiber eigenaar is, verder end-to-end fiber uitrollen (FTTH) naar 600.000 woningen en bedrijven en geleidelijk klanten van Orange Belgium verwelkomen.
In zones met een lagere bevolkingsdichtheid zullen Orange Belgium en Proximus hun krachten bundelen om Fiber-to-the-Home uit te rollen voor ongeveer 200.000 gezinnen en bedrijven.
Door de beoogde samenwerking zou circa 70 procent van de Waalse woningen gedekt kunnen worden door een FTTH-netwerk (Fiber-to-the-Home).
In de minstbevolkte gebieden zal Proximus zijn diensten aanbieden aan ongeveer 600.000 gezinnen via het Hybrid Fiber Coax-netwerk (HFC) van Orange Belgium, waardoor het zijn gigabitdekking kan uitbreiden tot heel Wallonië.
Proximus en Orange zullen geen verdere details vrijgeven tot de officiële ondertekening van een samenwerkingsakkoord, dat op zijn vroegst in het vierde kwartaal van dit jaar wordt verwacht.
Over de fiberonderhandelingen in Vlaanderen geeft Proximus vrijdag voorts nog mee dat Proximus, Fiberklaar, Telenet en Wyre ‘sterk gevorderd’ zijn met het oog op een princiepsakkoord over de modaliteiten van een toekomstige samenwerking om de uitrol van fibernetwerken in heel Vlaanderen te versnellen. ‘De partijen werken nauw samen met de BMA en het BIPT met het oog op het opstarten van een markttest in september’, klinkt het.