Review: Google Pixel 8a – Concurrent voor de iets grotere broer

Pixel 8a © Google

Richtprijs - 549 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Pixel 8a is een subtopper. De Pixel 8 een topper. Alleen liggen ze wel heel dicht bij elkaar. Te dicht?

Het is een gekende, aloude strategie van smartphonefabrikanten. Je brengt eerst een – doorgaans zeer duur – absoluut topmodel uit met de allerhoogste specificaties en flink wat innovatie. Nadien breng je een subtopper uit voor een flink lager bedrag waarbij je beknibbelt op een aantal specificaties. Meestal draai je als fabrikant dan je grootste verkoopvolume met die subtopper(s), terwijl je naam en faam maakt met je vlaggenschip.

Google doet het niet anders, hoewel. De Pixel 8a – diegene die we hier bespreken na een test van ruim anderhalve maand – is in dit verhaal de subtopper: de Pixel 8 is de grote broer en het huidige topmodel van de Pixel-reeks waarvan versie 9 hoogstwaarschijnlijk al om de deur loert. Tegen het einde van de zomer zou die er al kunnen zijn.

Uitkijken waar je koopt

Vanwaar dan die ‘hoewel’ aan het begin van de vorige alinea? Dat heeft te maken met enerzijds de specificaties en anders de prijs. De specificaties van de 8a liggen dicht tegen die van de 8 – daarover lees je zo meteen alles – maar ook de prijs ligt opmerkelijk dicht tegen elkaar. De Pixel 8a koop je in België in de uitvoering met 128 GB aan 549 euro bij Google zelf – in Nederland vreemd genoeg voor 499 euro. Maar als je even rondkijkt, vind je het toestel in Belgische (web)shops momenteel voor 449 euro: honderd euro minder dus dan in de Google Store!

Maar opmerkelijk is dat het prijsverschil met de grotere broer ondertussen zeer klein geworden is. De Pixel 8 staat in de Belgische Google store weliswaar nog altijd aan 799 euro – in Nederland 599 euro, begrijpen wie begrijpen kan – maar bij de retailers vind je de Pixel 8 ondertussen aan 539 euro: amper 90 euro verschil dus met de 8a in de webshops. Dat haalt natuurlijk de hele strategie van topper en subtopper onderuit.

Pixel 8a

Klein scherm

Als we de Pixel 8 als grotere broer omschrijven, dan is dat vooral in de specificaties: niet zozeer in de fysieke omvang. De 8a is met een scherm van 6,1″ een fractie compacter dan de 8 die een scherm van 6,2″ heeft. Met een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels is het als je van een groter toestel komt wel even wennen aan het compacte karakter van de 8a. De grote schermranden vallen dan wel extra hard op en doen het scherm nog kleiner ogen dan het is. Met een ‘screen to body’ ratio van 81,6% doet de 8a het zichtbaar slechter dan de Pixel 8 met 85,5%.

Wél uitstekend is de verversingssnelheid van 120 Hz en piekhelderheid tot 2.000 nits: voldoende om bij een felle zomerzon nog net je scherm te kunnen lezen. Maar dit komt met een grote maar: de 8a begint bij een combinatie van maximale helderheid én direct zonlicht héél erg snel te verhitten. Toch maar mee opletten, want dit voelt toch een beetje als spelen met vuur: en dat bedoelen we dan zowel letterlijk als figuurlijk.

Batterij valt tegen

Na anderhalve maand testen durven we gerust stellen dat de Pixel 8a één groot probleem heeft en dat is het energiemanagement. De batterij van 4492 mAh is volgens de theoretische specificaties goed voor ‘meer dan 24 uur’ maar in de praktijk haalden we meestal maar net de dag met één volle batterijlading. Het toestel voelt niet bepaald energiezuinig aan, en een aantal (AI-gerelateerde) instellingen helpen op dat vlak ook niet echt. Een voorbeeld. Een leuke gimmick – als je een muziekfan bent die graag nieuwe muziek ontdekt – is dat je de Pixel 8a kan instellen dat hij op het lockscreen continu weergeeft welke muziek aan het spelen is in de buurt van waar het toestel neerligt. Een soort permanente en real-time Shazam dus. Maar dat betekent ook dat je de Pixel 8a in de ‘always on’ schermmodus moet zetten én dat de microfoon ook de hele tijd meeluistert. Of je dat al dan niet wil laat ik in het midden, maar het weegt ongetwijfeld ook extra op de batterijduur.

Snelladen?

Een mindere batterijduur kan je voor een stuk compenseren door snelladen: handig als je in 30 minuten weer helemaal opgeladen bent. Google heeft het in de specificaties van de 8a wel degelijk over ‘snelladen’, maar vergis je niet: dit staat mijlenver van de snellaadtijden van de concurrenten als Samsung, Oppo of OnePlus. Dat komt omdat de 8a maar tot 18 watt oplaadt, terwijl snelladers van de concurrenten eerder aan 45, 60 of zelfs 80 watt opladen: de SuperVOOC van Oppo bijvoorbeeld. Voornamelijk de Chinese toestellen gaan zelfs al boven de 100 watt ondertussen.

Pixel 8a

Draadloos opladen kan ook: dat is dan aan 7,5 watt en dus veel trager. Een adapter zal je indien nodig trouwens ook zelf moeten kopen. Een USB-C kabel zit wel in de doos, maar een eigenlijke stroomadapter dus niet: zoals dat sinds de Europese wetgeving hierrond redelijk standaard geworden is bij nieuwe toestellen.

Maar om even te illustreren wat ‘snelladen’ bij de Pixel 8a betekent: om van nul naar 100 procent te gaan moet je rekenen op 2 uur. Na ruim een half uur zit je nog maar aan 40 procent. De ‘echte’ snelladers met meer wattage bij de concurrenten krijgen een soortgelijke batterij in die tijd vaak al (bijna) helemaal opgeladen.

Processor en camera’s

Een subtopper verdient een degelijke processor en goeie camera’s en die stellen zeker niet teleur. De 8a draait op exact dezelfde processor als die in de Pixel 8: de Tensor G3 van Google, in combinatie met 8 GB RAM en 128 GB opslag. Even krachtig dus, en da’s heel mooi. En qua camera’s doet de 8a het op papier zowaar zelfs beter dan de 8. De 64 megapixel hoofdlens levert prima alledaags fotowerk af, of het nu portretfoto’s, landschappen of gebouwen zijn. En of het nu kiekjes in goede, dan wel mindere lichtomstandigheden zijn. Bekijk gerust zelf enkele voorbeelden in de slider hieronder. Zoek dan meteen ook de foto’s die met de 13 megapixel breedhoeklens van 120 graden gemaakt zijn: de tweede lens in de Pixel 8a. Grote broer Pixel 8 doet het overigens ‘maar’ met een 50 megapixel hoofdlens – al zeggen pixels uiteraard zeker niet alles. Zowel de camera aan de achterzijde als de voorzijde kunnen trouwens video-opnamen in 1080p of 4K maken: aan de achterzijde tot 60 frames per seconde. Een slow-motion video? Dat kan tot 240 frames per seconde.

Enkele voorbeeldfoto’s genomen met de Google Pixel 8a.

1/7

Enkele voorbeeldfoto’s genomen met de Google Pixel 8a.

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Enkele voorbeeldfoto’s genomen met de Google Pixel 8a.

1/7

Enkele voorbeeldfoto’s genomen met de Google Pixel 8a.

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Vingerafdruk en gezichtsherkenning

De telefoon ontgrendelen doe je ofwel via de vingerafdruksensor onder het scherm, ofwel via gezichtsherkenning: beide werken goed. Of je gaat uiteraard voor de klassieke aanpak met pincode, wachtwoord en/of patroon. Wat connectiviteit betreft krijg je een dual-sim met e-simcompatibiliteit, USB-C 3.2, Bluetooth 5.3, en Wifi 6E – dus niet de snelste Wifi 7 die wel in de Pixel 8 zit.

Wat we wel nog altijd hard appreciëren aan de Pixelreeks is dat je een ‘cleane’ Android krijgt, versie 14. Maar zeker ook dat Google je maar liefst 7 jaar lang OS- en beveiligingsupdates én nieuwe versies belooft. Dat maakt een aankoop toch net iets toekomstgerichter.

We moeten het ook over AI hebben: tien voorbeelden

En dan is er – uiteraard – nog AI, want daarmee pakt Google in deze telefoon ook graag uit. Sommige functionaliteit zit ook gewoon in andere smartphones – bijvoorbeeld via de Google Photos app – dus het is lang niet altijd duidelijk wat er nu écht uniek is. Maar deze tien voorbeelden vielen ons in ieder geval op bij het testen van de Pixel 8a.

1. Best Take

Klik op iemand zijn gezicht en kies een andere expressie. Werkt soms schrikwekkend goed, maar geeft soms evengoed schrikwekkende resultaten.

2. Magic Eraser

De ‘magische gum’ gaat al even mee om objecten of personen uit een foto te wissen. Dat lukt steeds beter, maar gaat nog steeds heel vaak in de mist ook.

De ‘magische gum’ aan het werk: poes is weggetoverd. Op een stuk achterpoot na dat ik was vergeten aan te duiden.

1/2

De ‘magische gum’ aan het werk: poes is weggetoverd. Op een stuk achterpoot na dat ik was vergeten aan te duiden.

2/2

De ‘magische gum’ aan het werk: poes is weggetoverd. Op een stuk achterpoot na dat ik was vergeten aan te duiden.

1/2

De ‘magische gum’ aan het werk: poes is weggetoverd. Op een stuk achterpoot na dat ik was vergeten aan te duiden.

2/2

3. Audio Magic Eraser

Deze hadden we wel nog niet eerder gezien: een magische gum, maar dan voor geluid. Bijvoorbeeld om een storend achtergrondgeluid te wissen. Zolang dat geluid niet teveel overlapt met bijvoorbeeld de stem in een opname, dan lukt dat ook aardig.

4. Magic Editor

Om iemand of een object op de achtergrond in een foto helemaal naar voor te halen. Dit is wel een flink stukje AI, maar met wisselende resultaten: ook een andere manier om iets weg te gummen op een intelligentere manier. Je krijgt dan ook telkens een viertal opties gepresenteerd waarbij je de beste kiest – of gewoon een nieuwe set foto’s laat genereren.

5. Photo Unblur

Als beweging in een foto het gezicht van je vriend wazig maakt, gebruikt Photo Unblur machine learning en gezichtsherkenning om de foto te verscherpen en de gezichtskenmerken te verduidelijken.

6. Night Sight

Sterren fotograferen? Dat lukt. Ja, zelfs het poollicht kregen we op die ene onverwachte nacht in eigen tuin op beeld. Al gebiedt de eerlijkheid ons om te zeggen dat de Oppo Find X 5 Pro die hier toen ook in huis was het nog stukken beter deed en duidelijk veel meer licht kon capteren.

Het poollicht in België? Een unieke gelegenheid was dat om de nachtfotografie van de Pixel 8a eens te testen. © KVdS/DN

7. Real Tone on Video

De Pixel 8a houdt rekening met ieders huidskleur, in foto én video. De AI detecteert gezichten en past voor ieder gezicht de belichting, kleur en helderheid aan. De ambitie? Iedere huidskleur er zo natuurlijk mogelijk laten uitzien op de foto. We hebben wat geëxperimenteerd, maar op geen enkel moment werden we weggeblazen door de resultaten.

8. Circle to search

Je weet wel, die functie waar Samsung als eerste en exclusief mee uitpakte zit ook op de Pixel 8a (en binnenkort in iedere nieuwe Android misschien?). Het zegt wat het doet: met je vinger iets omcirkelen op het scherm en Google een visuele zoektocht laten opstarten. Ons oordeel? Het werkt. Nuttig? Laat ons zeggen dat het in onze lange testperiode geen nieuwe gewoonte geworden is.

9. Live Translate

Vertalen van teksten die je met je camera in beeld brengt. Dit zit voor zover wij konden zien helemaal ingebouwd in Google Lens en is dus een truukje dat je dus ook gerust op eender welke andere telefoon met de Lens-app kan uithalen. Maar wel zeer handig op citytrip in een land waar je de taal niet machtig bent!

10. Auto transcription

De recorder-app in de Pixel 8a is intelligent; in die zin dat die automatisch live transcripties kan maken van alles wat je opneemt. Minpunt: Nederlands is (nog?) niet ondersteund. Je kan zelfs een video snippet maken om een stukje van een audio-opname bijvoorbeeld op social media te delen, inclusief de transcriptie en een ‘audiogolf’ voor de visuele touch.

Conclusie

Pixel 8a

Google maakt het ons moeilijk met de 8a, en zichzelf eerlijk gezegd ook. Door het kleine prijsverschil in de winkel zijn we geneigd om je aan te raden om de – oudere – grote broer Pixel 8 te kopen. De cameraprestaties en specificaties zijn sowieso zeer vergelijkbaar. Sommige AI-functies zijn enkel op de 8a te vinden, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd vooraleer die breder uitgerold worden. Eerlijk? De logica ontgaat ons compleet en ongetwijfeld wordt het later dit jaar nog ingewikkelder als de Pixel 9 reeks uit komt. Hopelijk maakt die dan vooral eindelijk komaf met de grootste mankementen van de 8a: de te beperkte batterijduur en vooral het belachelijk trage ‘snelladen’ – amper 18 watt – wat de term onwaardig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content