Nokia, Ericsson, Samsung en Microsoft willen meer AI in het telecomnetwerk

Pieterjan Van Leemputten

Verschillende grote tech- en telecomspelers stappen in de AI-RAN Alliance, een belangengroep die wil onderzoeken hoe AI telecomnetwerken kan verbeteren.

Bij de oprichtende leden zitten onder meer Nokia, Ericsson, Samsung, Microsoft, T-Mobile US, AWS, Nvidia en Softbank. De groep wil onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie de RAN (Radio Access Network, hoofdzakelijk de zendmasten en hun omliggende apparatuur) kan verbeteren.

De prioriteiten liggen onder meer op het beperken van het stroomverbruik, spectrum efficiënter kunnen gebruiken, nieuwe zakelijke mogelijkheden en nieuwe innovaties retrofitten, zodat ze ook op bestaande infrastructuur kunnen worden toegepast. De groep kijkt daarvoor naar 5G en 6G.

De huidige 5G-standaard is te opzichte van 4G veel meer ontwikkeld met cloudomgevingen in gedachten, maar nog niet ten volle rond AI. Dat komt omdat de standaarden voor 5G, en wat daar bij komt kijken, al deels waren vastgelegd voor de huidige boom rond AI op gang kwam.

De groep spreekt over samen dingen onderzoeken. Daarbij wordt ook gekeken of ze onderling data kunnen verbeteren om AI-systemen beter te maken.

De oprichting werd aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona dat deze week loopt. Daar geeft de nieuwe alliantie op de stand van Arm (Hal 2) demo’s over wat het wil bereiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content