Telefoontjes uit het buitenland mogen er niet meer uitzien als Belgische oproepen

© Getty Images

Fraudeurs in het buitenland zullen binnenkort niet meer kunnen doen alsof ze met een Belgisch nummer bellen naar België. De telecomoperatoren krijgen drie maanden de tijd om de nodige maatregelen te nemen voor vaste telefoonnummers en zes maanden voor mobiele nummers, zo meldt telecomwaakhond BIPT.

Een Koninklijk Besluit dat donderdag is verschenen in het Staatsblad, bepaalt dat internationale oproepen met een Belgisch nummer naar Belgische nummers moeten worden geblokkeerd. Voor bonafide toepassingen is er een uitzondering.

De regel moet spoofing tegengaan. Daarbij worden mensen opgebeld met een valse identificatie van de oproepende lijn. De fraudeurs wekken vertrouwen door een Belgisch nummer te laten verschijnen op het scherm van de slachtoffers die ze bellen, ook al bellen ze vanuit het buitenland. Ze proberen vervolgens geld te ontfutselen.

Aanvankelijk deden bellers zich vooral voor als banken, maar het BIPT merkt dat het fenomeen zich snel uitbreidt. ‘Elk Belgisch telefoonnummer, zowel vast als mobiel, kan potentieel gespoofd worden’, klinkt het.

Uitbreiding en uitzondering

Nochtans werden al maatregelen genomen. Zo publiceerde de telecomregulator in 2020 richtsnoeren voor de operatoren om de betrouwbaarheid van de lijnidentificatie te verbeteren, en kwam er ook een zwarte lijst van telefoonnummers die niet als identificatie mogen worden gebruikt bij oproepen uit het buitenland. Die oproepen moesten de telecomoperatoren al tegenhouden.

De blokkering wordt nu algemeen, behalve voor een aantal specifieke gevallen. Zo mogen marketingdiensten die vanuit het buitenland opereren, wel nog Belgische nummers gebruiken als identificatie. Bedrijven die werken met callcenters op basis van cloudgebaseerde diensten, zullen hun Belgische telefoonnummers moeten registreren bij hun operator.

Lees meer over:

Partner Content