Telenet laat mobiel netwerk vlotter draaien met AI

© PS/AI

Telenet zegt dat het samen met netwerkpartner Ericsson zijn mobiel netwerk beter in de lucht kan houden, met minder incidenten, door de introductie van AI op het netwerk.

Een mobiel netwerk opzetten is complex, het draaiend houden, met wisselende vraag van verschillende soorten eindgebruikers is nog complexer. Telenet en Ericsson claimen nu dat ze daarin slagen door AI en machine learning toe te passen op hun 5G-netwerk.

Automatiseringsregels

De twee bedrijven zeggen dat te doen met de Ericsson Operation Engine en Ericsson Cognitive-software. Zo werden er meer dan 110 automatiseringsregels geïmplementeerd die het aantal incidenten met 16 procent deden afnemen. Dat leidt tot een netwerkbeschikbaarheid van 99,91 procent – iets wat eerder dit jaar al werd bevestigd door de onafhankelijke netwerkevaluator OpenSignal.

De automatisering heeft ook gevolgen voor het stroomverbruik, zeggen beide spelers, al wordt hier geen concreet cijfer op geplakt. Wel verwachten Telenet en Ericsson dat AI hier nog meer het energieverbruik kan drukken.

‘We zijn trots op de 5G-netwerkdekking die we tot nu toe hebben bereikt en verwachten een 5G-dekking van meer dan 65 procent van de bevolking tegen het einde van dit jaar’, zegt Telenet-CTO Luk Bruynseels. ‘We zullen gebruik blijven maken van het technologisch leiderschap van Ericsson en de expertise van Telenet om zone 5G-netwerken te verbeteren en meer Belgische gebruikers in staat te stellen om het potentieel ervan te benutten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content