Telenet schrijft digitale ethertelevisie af
Telenet blijft groeien en mooie winsten neerzetten. In de nettoresultaten is dat niet te zien. Boekhoudkundige kosten en de afschrijving van de integrale investering in ethertelevisie zorgen voor een nettoverlies van 47,3 miljoen. De winstverwachtingen in termen van vrije kasstroom blijven ongewijzigd.
Telenet blijft groeien en mooie winsten neerzetten. In de nettoresultaten is dat niet te zien. Boekhoudkundige kosten en de afschrijving van de integrale investering in ethertelevisie zorgen voor een nettoverlies van 47,3 miljoen. De winstverwachtingen in termen van vrije kasstroom blijven ongewijzigd.
Telenet schoffelde in zijn derde kwartaal opnieuw 5 procent meer omzet bijeen en eindigde op 344,9 miljoen euro. De bedrijfskasstroommarge bereikte een nieuw record van 54,1 procent, een stijging met een half procentpunt. Daarmee vergeleken blijft Belgacom een doetje. Belgacom haalde in het tweede kwartaal een bedrijfskasstroommarge van 31,8 procent (winst vóór financiële resultaten, afschrijvingen en belastingen).
Net zoals Belgacom gaat Telenet het mogelijk maken om de wifi-modems van zijn klanten door derden te laten gebruiken. Het systeem zal Telenet-homespot heten. Modaliteiten zijn nog niet bekend.
Winst over hele lijn Telenet toonde vooruitgang op alle fronten. Er kwamen 16.000 klanten bij die minstens drie producten afnamen. Dat was flink méér dan de 9000 die Telenet in hetzelfde kwartaal van vorig jaar toevoegde. Internet zelf tekende netto 18.000 méér abonnees op, digitale televisie 43.000, vaste telefonie 17.000 en mobiel 10.000. Het aantal video-op-aanvraag downloads steeg tot een nieuw record van 4,4 per digitale tv-abonnee per maand.
“Misschien door het slechte zomerweer”, gaf Duco Sickinghe ruiterlijk toe. Maar het tikt allemaal lekker door in de gemiddelde opbrengst per gebruiker, die nu op 42,5 euro ligt, een stijging met 9 procent van jaar op jaar.
In de omzetstijging zit nog niet het effect van de prijsverhogingen voor internet en analoge televisie en evenmin van het nieuwe voetbalcontract. De grootste groeier in het derde kwartaal was digitale televisie, met 26 procent meer inkomsten, jaar op jaar.
De bedrijfsafdeling van Telenet verhoogde zijn omzet met 5 procent en won een raamcontract voor de levering van internet aan 6000 Vlaamse scholen.
Minpuntjes Er zijn een paar donkere randjes. In mobiel is er een systematische groeivertraging in het aantal nieuwe klanten sinds begin dit jaar. Gelukkig voor Telenet schakelen de klanten tegelijk naar duurdere abonnementsformules over. In internet sprong de “churn”, het klantenverloop, van 7 naar 8,5 procent door de prijsverhogingen die in juli werden aangekondigd. Klanten mogen in zo’n geval hun contract beëindigen zonder kosten, voor zover ze niet vasthangen aan bundels.
De Vlaming blijft een stevige appetijt hebben voor het topproduct van Telenet, Fibernet. Ongeveer 20.000 analoge televisiekijkers vertrokken. Daarmee komt het verlies dit jaar op 60.000. Telenet heeft nog 39 procent analoge kijkers, 61 procent is digitaal gegaan.
Dan is er nog het voetbalcontract. Telenet geeft geen cijfers over het aantal voetbalkijkers, maar wel over het aantal abonnees voor zijn sportkanalen. Daarvan waren er eind september 172.000, een stijging met 46 procent in een jaar.
Telenet-topman Duco Sickinghe wou niet gezegd hebben dat die cijfers tegenvallen, maar hij verwacht wel nog een verdere groei naargelang de bundelcontracten van voetballiefhebbers bij Belgacom aflopen en ook volgend jaar als niet enkel de drie topmatchen bij Telenet te zien zijn, maar alle acht matchen.
Digitale ethertelevisie wordt een schijntje
De operator uit Mechelen schrijft zijn hele investering in digitale ethertelevisie af, een totaal van 30,7 miljoen euro. Volgens Telenet zijn er hogere kosten doordat Telenet tot nog toe – na twee bijkomende veilingen – de enige licentienemer blijft van de uitzendrechten van Norkring Belgium. Bovendien willen de zenders extra – volgens Telenete te hoge – auteursrechten voor dit nieuwe distributiekanaal.
Tenslotte is ook de ontvangst binnenshuis minder goed dan verwacht, volgens Duco Sickinghe. Vincent Bruyneel verwacht dat Telenet wel een aanbod zal hebben in ethertelevisie – daar is het door zijn licentie toe verplicht -, maar dan wel bescheiden. Allicht speelt mee dat er geen andere operatoren belangstelling hebben voor ethertelevisie.
Oorlog met regulatoren ingezet Zoals bekend hebben de mediatoezichthouders beslist om de kabel open te stellen voor concurrerende operatoren (behalve Belgacom). Telenet vecht die beslissing voor het hof van beroep in Brussel aan. In februari zouden daar pleidooien worden gehouden, in april zou er een uitspraak kunnen zijn, volgens Sickinghe. Al die tijd hoeft Telenet niet te investeren in de voorbereiding, behalve in het ontwikkelen van een “referentiemodel”, de prijszetting voor de potentieel aankomende dienst.
Nettoverlies hindert toekomstige dividenduitkeringen niet
Netto eindigde Telenet het kwartaal met een verlies van 47,3 miljoen. Daar zat voor 68,3 miljoen papieren verlies in op de renteswaps die Telenet indekken tegen een stijgende rente, 28,5 miljoen afschrijving op de ethertelevisielicentie en nog een kleinere kost voor de verlenging van de looptijd van een aantal schulden. De Telenet-holding heeft nu opnieuw een negatief eigen vermogen van 258 miljoen euro. Dat is zonder betekenis, verzekert het management, want de vroegste terugbetalingsdatum van schuld is nu 2016 en het kapitaal van de naamloze vennootschap is hoog genoeg om volgend jaar nog eens een kapitaaluitkering van 500 miljoen toe te laten. Financieel directeur Renaat Berckmoes maakte zich sterk dat hij daarvoor ook de cash kan vinden. Zelfs als de geldmarkt tegenzit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier