Telenet: van Flanders Technology naar Flanders Fields
Het is precies twintig jaar geleden, in 1992, dat Luc Van den Brande als voorzitter van de Vlaamse regering het ambitieuze project Vlaanderen-Europa 2002 lanceerde.
Het is precies twintig jaar geleden, in 1992, dat Luc Van den Brande als voorzitter van de Vlaamse regering het ambitieuze project Vlaanderen-Europa 2002 lanceerde.
Daarin stond kenniseconomie centraal, wat leidde tot de oprichting van Telenet Vlaanderen in 1996. Dat getuigde van een duidelijke langetermijnvisie, net als zijn voorganger Gaston Geens die in 1981 aan het hoofd van de eerste Vlaamse regering de Derde Industriële Revolutie Vlaanderen (DIRV) opstartten, wat leidde tot Flanders Technology.
De opwinding van die dagen, ook bij de oprichting van Telenet Vlaanderen, was aanstekelijk. Er zat enorm veel positieve energie, ook al wist men niet meteen hoe het verder zou aflopen. In het eerste businessplan van Telenet had men het vooral over telefonie dat voor 90 procent van de inkomsten moest zorgen. Over breedband was amper sprake.
Er werd een Amerikaanse partner, US West, later MediaOne, bij gehaald die een kwart van de aandelen kreeg. Daarmee werd de deur geopend voor Uncle Sam die zoals iedereen weet vooral geïnteresseerd is in het eigenbelang. Dat Liberty Global nu 100 procent van Telenet inpalmt, mag dan ook niet verbazen.
Voor Vlaanderen is dit helemaal geen goede zaak. Beslissingen zullen niet meer in Mechelen genomen worden, dat was al langer duidelijk toen Telenet verzaakte aan de overname van Base. Ook de samenwerking met Voo komt voortaan ongetwijfeld op een laag pitje te staan, voor zover dat al iets voorstelde. Een langetermijnvisie? Innovatie? Het komt allemaal op de helling te staan.
“De Vlaming kocht zijn breedbandverbinding zoals hij op zondag pistoleekes gaat halen,” vertelde Duco Sickinghe tien jaar geleden. Als zoete broodjes ging het de deur uit. Die recurrente inkomsten van 50 tot 60 euro per maand, hebben Telenet groot gemaakt. Nog steeds trouwens. De winst zal voortaan echter niet meer in Vlaanderen worden geïnvesteerd, maar in Colorado. Dat heeft Vlaanderen vooral aan zichtzelf te danken. Geld haalde het eens te meer van visie. Het wordt tijd dat men opnieuw met een langetermijnstrategie uitpakt. Vlaanderen-Europa 2022 bijvoorbeeld. Anders wordt het hier echt een museum zoals In Flanders Fields….
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier