Terugkeer naar Windows zou Munchen miljoenen kosten
Als Munchen na tien jaar effectief terugkeert naar Windows, dan zou die overstap miljoenen euro’s extra kosten.
Munchen is als derde grootste stad van Duitsland een voorbeeld voor overheden die de stap van Microsoft naar Linux hebben gezet. De stad heeft momenteel geen concrete plannen om terug te keren. Maar een herziening van de IT-infrastuctuur bestudeert sinds afgelopen zomer wat een overstap zou betekenen.
De volledige impact wordt nog berekend, maar burgemeester Dieter Reiter wist vorige week wel te vertellen dat een terugkeer naar Windows 7 zou betekenen dat er veertienduizend pc’s worden vervangen. Goed voor een kostprijs van 3,15 miljoen euro. Dat is zonder de softwarelicenties zelf. Ook andere infrastructurele kosten zitten daar niet in berekend. Overstappen naar Windows 8 zou nog duurder uitvallen volgens de burgemeester.
Een terugkeer zou ook betekenen dat de stad veertien miljoen euro aan kosten moet afschrijven. Dat werd in het verleden besteed aan de migratie naar Limux, naam van het openbron IT-project van de stad en tevens van de (op Ubuntu-gebaseerde) Linux-distributie, OpenOffice, andere open software en uiteraard de training, migratie, implementatie en ondersteuning voor de systemen.
Tegelijk zou de verhuis naar openbronsystemen de stad al zelf 11 miljoen euro hebben opgeleverd. Dit omdat de op Ubuntu-gebaseerde versie die de stad gebruikt minder hoge hardware-eisen heeft.
Vermoedelijk gaat de stad later nog een bredere kijk krijgen op de kosten gepaard met een eventuele terugkeer. Maar de kritische evaluatie van de impact deed de afgelopen weken wereldwijd al stof opwaaien. Zo gaf de burgemeester in een interview met het Duitse Stadtbild magazine een fan te zijn van Microsoft, wat dan weer leidde tot vragen of hij wel objectief kon beslissen. Maar volgens hem kwam het onderzoek er na een brede waaier aan opmerkingen over de IT-infrastructuur en niet noodzakelijk door het gebruik van openbron software.
In het eerstvolgende nummer van Data News brengen we een artikel over een Belgische stad die enkele jaren geleden koos voor Google Apps, maar intussen terug naar Microsoft is overgestapt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier