Tien strategische technologietrends voor 2018
Op Gartner Symposium/ITxpo in Barcelona presenteerde Gartner traditiegetrouw de tien belangrijkste strategische technologietrends. De tien voorspellingen kunnen een leidraad zijn voor CIO’s die een nieuw framework voor hun bedrijf willen bouwen.
1. AI Foundation
Vorig jaar stonden artificial intelligence en machine learning al op de trendslijst van Gartner, maar naarmate ai en machine learning meer en meer geavanceerd worden, zien de analisten er ondertussen een bredere beweging in. 59 procent van alle bedrijven zijn volgens het bureau nog steeds bezig met het verzamelen van de nodige informatie om een ai-strategie uit te bouwen, maar de rest is wél al bezig met concrete pilootprojecten en ai-oplossingen.
“Ondernemingen moeten vooral focussen op concrete businessresultaten uit specifieke applicaties met gespecialiseerde ai-technologie, en moeten de algemene ai overlaten aan onderzoekers en sciencefictionschrijvers”, zegt Gartner vice president David Cearley.
2. Intelligente apps & analytics
Voortbouwend op hetzelfde thema voorspelt Gartner dat in de komende jaren zowat elke app en service wel enige vorm van ai aan boord zal hebben. Ai is ondertussen de inzet geworden van heel wat grote oorlogen in software- en servicemarkten, waaronder bijvoorbeeld erp. Voor cio’s is het zaak om hun software- en serviceleveranciers nu te vragen hoe zij ai in hun nieuwe softwareversies gaan integreren. “Zij moeten duidelijk maken hoe ai voor extra toegevoegde waarde gaat zorgen in geavanceerde en augmented analytics, intelligente processen en geavanceerde gebruikerservaringen”, stelt Cearley.
3. Intelligent things
Een laatste trend in het ai-domein is wat het onderzoeksbureau samenvat als ‘intelligent things’.
Het gaat dan om objecten die ai en machine learning gebruiken om op een slimmere manier te interageren met mensen en hun omgeving. Sommige van die slimme objecten zouden helemaal niet bestaan zonder artificiële intelligentie, andere zijn bestaande voorwerpen die slimmer gemaakt worden via ai (denk bijvoorbeeld aan een smart camera).
Het gaat dan vooral om objecten of toestellen die semi-autonoom taken uitvoeren in een ongecontroleerde omgeving. Denk dan aan bijvoorbeeld autonome landbouwtoestellen die de oogst binnenhalen of slimme healthcare-uitrusting.
Naarmate er meer en meer van zulke slimme toestellen opduiken, verwacht Gartner ook een shift van stand-alone ‘things’ naar meer onderling samenwerkende toestellen. Een concreet voorbeeld ziet het bedrijf in het Amerikaanse leger, waar drones nu al onderling samenwerken om militaire doelwitten aan te vallen of te verdedigen.
4. Digital twins
Een ‘digital twin’ is een digitale voorstelling van échte entiteiten of systemen. “Na verloop van tijd zullen digitale voorstellingen van zowat elk aspect van onze wereld dynamisch geconnecteerd zijn met hun echte evenknie. Die digitale voorstellingen zullen ai-mogelijkheden krijgen om zo geavanceerde simulaties, planningen, analyses en operaties te draaien”, stelt Cearley.
Digitale marketeers, stadsontwikkelaars, en iedereen die ingewikkelde planningen moet opstellen en beheren, zal voordelen halen uit de ‘digital twins’. Tegen 2020 verwacht Gartner 21 miljard geconnecteerde sensoren en endpoints: dit moet de ontwikkeling van digital twins stuwen.
5. Cloud to the edge
De shift naar de cloud is al lang geleden ingezet. Maar de groeipijnen zorgen wel voor een nieuwe trend. Voor heel wat toepassingen is snelle connectiviteit en een zo laag mogelijke latency nodig: en dan blijkt de publieke of private cloud dikwijls toch problemen op te leveren. Een mogelijke oplossing is ‘edge computing’: een topologie waarbij het verwerken van informatie en het vergaren en afleveren van data zo dicht mogelijk bij de eigenlijke bronnen gebeurt.
Ondernemingen brengen dus maar beter hun infrastructuur-architectuur in kaart in functie van die noden, en doen waar nodig de nodige ingrepen door bijvoorbeeld naar colocatie te kijken of edge-specifieke netwerkfuncties te overwegen.
6. Conversational platforms
Conversational platforms zoals chatbots zullen voor een heuse paradigm shift zorgen in het vertalen van intenties: waar het nu in vele gevallen nog een gebruiker is die dat doet, zal dat alsmaar meer een computer worden. Die systemen zullen niet alleen eenvoudige antwoorden kunnen geven (‘Wordt het mooi weer vandaag?’), maar ook ingewikkelde interacties aangaan (‘Boek een tafel in het beste Italiaanse restaurant in het centrum’).
Gartner voorspelt dat de interactie alsmaar complexer zal worden en bijvoorbeeld ook ingezet kan worden om een robottekening van een verdachte crimineel te schetsen op basis van informatie die de ‘bot’ zelf verzamelde, ook uit mondelinge getuigenissen. De grote uitdaging voor die platformen is dat wij, de gebruikers, op een gestructureerde manier zullen moeten communiceren met de bots.
7. Immersive experience
Virtual reality (vr), augmented reality (ar) en mixed reality (mr) veranderen de manier waarop mensen met de digitale wereld interageren. Voeg daar de chatplatformen aan toe, en je krijgt een nieuwe ‘immersive’ gebruikersvaring. De verwachting is dat applicatieontwikkelaars en -verkopers, leveranciers van software en platformontwikkelaars in een fikse strijd zullen terechtkomen om dat ‘immersive’ model ook effectief op te leveren. In de komende vijf jaar zal volgens Gartner de focus liggen op ‘mixed reality’: een omgeving waarin de gebruiker zowel met digitale als échte objecten interageert.
Volgend jaar mogen we ons aan een nieuwe oorlog in smartphoneland verwachten rond ar en mr, nu zowel Apple als Google nieuwe wapens voorgesteld hebben: Apple ARKit en iPhone X, Google Tango en ARCore.
8. Blockchain
Terwijl we dit tikken staat Bitcoin alweer op een recordkoers. Maar de onderliggende blockchaintechnologie heeft veel meer toekomstperspectieven en kan hele industrieën en modellen overhoop halen: in overheid, gezondsheidszorg, het notariswezen, de advocatuur, distributiemodellen, de supply chain en ga zo maar door. Maar de technologie is nog verre van matuur en dat in een ongereguleerde omgeving. De raad van Gartner? Tracht eerst en vooral na te gaan of je it-team de nodige skills heeft om te begrijpen wat mogelijk is wat niet. Probeer vervolgens de integratiepunten te definiëren voor je bestaande infrastructuur en toepassingen. En let er bij vendors vooral op hoe blockchain precies gedefinieerd wordt.
9. Event-driven
Bedrijven moeten meer gaan denken in ‘events’ als deel van hun digitale strategie: en dan bedoelen we voor alle duidelijkheid niet evenementen, maar gebeurtenissen. Door die gebeurtenissen te herkennen en erop in te spelen kunnen bedrijven meer digitale opportuniteiten benutten. Denk dan aan real-time situational awareness mogelijkheden die in de nodige oplossingen ingebouwd zitten. Tegen 2020 zal 80 procent van alle nieuwe zakelijke ecosystemen ondersteuning nodig hebben voor het verwerken van gebeurtenissen of momenten, zo verwacht Gartner. Digitale bedrijven die die momenten het beste detecteren en benutten zullen het meest succesvol zijn.
10. CARTA
Een nieuw buzzword is CARTA: ‘Continuous Adaptive Risk and Trust Assessment’. Kort samengevat gaat dit om het idee dat je als cio continu alle veranderingen in een omgeving moet kunnen inschatten én daar meteen ook de nodige actie op kan ondernemen. Tegen 2020 verwacht Gartner dat een kwart van alle digitale businessinitiatieven een CARTA-aanpak zal hanteren, waar dat nu nog maar 5 procent is.
Enkele voorbeelden die Cearley noemt: geautomatiseerd testen, rolgebaseerde security en het aanleveren van securityprincipes aan ontwikkelaars. CARTA moet dus ook helpen om cyberaanvallen beter te vermijden, te detecteren en af te wenden. Het concept doet wat denken aan de DevOps-aanpak – ontwikkeling en operaties die hand in hand gaan – maar waar ook security nog een derde poot is die er aan toegevoegd wordt.
KRISTOF VAN DER STADT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier