Tijdelijke ‘blanco kaart’ bij verlies van eID
Fedict wil een soort tijdelijke ‘blanco kaarten’ lanceren, voor mocht iemand z’n eID verliezen. Dat om problemen te vermijden bij toegang tot bepaalde applicaties, privé of op het werk.
Fedict wil een soort tijdelijke ‘blanco kaarten’ lanceren, voor mocht iemand z’n eID verliezen. Dat om problemen te vermijden bij toegang tot bepaalde applicaties, privé of op het werk.
Nu iedere Belg in het bezit is van zijn eID, zet Fedict de tweede fase rond de identiteitskaart in. Fedict stuurde drie lastenboeken rond nieuwe projecten de wereld in.
Een ervan behelst een soort van ‘temporele tokens’. Dat komt neer op een ‘blanco kaart’ met de nodige certificaten, die tijdelijk toegang verleent tot een applicatie in geval van verlies van de eID. Aangezien de eID, zowel binnen als buiten de overheid, steeds meer gebruikt wordt voor authenticatie bij webregistratie en bij allerhande applicaties, stelt zich bij verlies een probleem. De blanco kaart moet dan een tijdelijke oplossing oplossing bieden. Ze dient uiteraard niet ter vervanging van het identiteitsdocument.
Een ander lastenboek behelst het onderhoud van de eID-middleware. Dat is de software die de communicatie tussen een eID-lezer en een computer regelt. Voor het onderhoud ervan sloot Fedict tot nu toe langetermijncontracten af. Nu wordt gekozen voor een nieuwe benadering waarbij ontwikkelaars op kortere termijn aangestuurd worden. Op die manier kan sneller gereageerd worden en kan de kwaliteit en de service beter opgevolgd worden.
Ook wil Fedict de behandeling van servercertificaten automatiseren en standaardiseren. Momenteel worden ongeveer 75 aanvragen per maand verwerkt, wat voor de Service Desk van Fedict overeenkomt met ongeveer 30 werkuren. Verwacht wordt echter dat dit aantal zal toenemen tot meer dan 1000 per maand, alleen al in het kader van projecten van eHealth. Op jaarbasis zullen vermoedelijk ongeveer 15.000 aanvragen verwerkt moeten worden. Zonder automatisering zijn daarvoor 500 werkuren per maand nodig.
De lastenboeken voor die projecten worden nog dit jaar gegund.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier