Tim Cook: ‘iPhone hacken in strijd tegen terrorisme, zou slecht zijn voor VS’
Een iPhone deblokkeren in naam van de strijd tegen terrorisme, zou “slecht zijn voor Amerika”. Dat heeft Apple-topman Tim Cook gezegd tijdens een interview met telvisiezender ABC.
Cook wil een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama over de kwestie, die te maken heeft met de schietpartij in San Bernandino, waarbij vorig jaar 14 doden vielen.
De FBI wil toegang tot versleutelde informatie van de daders van de schietpartij. Apple heeft dat altijd geweigerd, zelfs nadat een rechter Apple opdroeg om de FBI met software te helpen om toegang te krijgen tot die inhoud.
Software om een iPhone te hacken noemt Cook het “software-equivalent van kanker”, dat nooit de wereld zou mogen worden ingestuurd. “Het gaat niet over deze telefoon”, zei hij. “Het gaat over de toekomst. Het is een precedent dat niet mag gebeuren in dit land, of in eender welk ander land.”
Volgens Cook dreigt de vraag van de FBI de “burgerrechten te vertrappelen” en begeven we ons zo op een gevaarlijk terrein, dat zou kunnen leiden tot meer gerechtelijke beslissingen, zoals het inbouwen van politiesoftware in toestellen. “Als de overheid vraagt aan Apple om dergelijke software te creëren, kan ze dat aan iedereen vragen”, klinkt het.
Cook voegt nog toe dat hij van plan is president Barack Obama te spreken over het onderwerp, en laat ook weten dat zijn bedrijf bereid is om de zaak tot voor het Supreme Court te brengen.
Apple vs FBI
Bij de schietpartij eind vorig jaar vielen 14 doden. De daders werden door de politie gedood, het ging om extremistische moslims. Apple ziet zich sinds de discussie openbaar geworden is geconfronteerd met een politiek geladen probleem.
De FBI wil dat Apple ervoor zorgt dat iPhones door middel van brute kracht te kraken zijn. Nu kan er op de iPhone 5C in kwestie maar 10 keer een code ingevoerd worden om hem te ontgrendelen, wanneer het niet lukt binnen die gezette tijd wordt alle data op de telefoon gewist.
Apple heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf zelf niet op de telefoons van gebruikers in kan breken. Hierdoor zijn de gegevens op de telefoon altijd veilig van derden, alleen wanneer mensen een backup maken in de iCloud kan het Amerikaanse gerecht via een vrij simpele procedure bij deze informatie. De FBI kan al bij de gegevens van uit de iCloud van de daders, maar daar is de laatste 6 weken voor de schietpartij geen backup gemaakt. De laatste gegevens rondom de aanslag ontbreken dus.
De inlichtingendienst wil daarom dat Apple software maakt waarmee de iPhone in kwestie opengemaakt kan worden. Maar volgens The Wall Street Journal gaat het de FBI niet alleen om deze zaak: er zouden nog een twaalftal andere zaken zijn waarbij de FBI in wil breken op iPhones van verdachten. Het gaat hierbij niet om zaken die in verband worden gebracht met terrorisme of de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.
Wanneer Apple de zaak verliest, kunnen Amerikaanse bedrijven geen veilige producten meer verkopen – en de competitie uit andere landen wel. Er zit dus behalve een veiligheidsaspect ook een zeer groot economisch aspect in deze zaak.
Google, Whatsapp, Facebook en Twitter schaarden zich al achter Apple in de zaak tegen de FBI.
Kijk hier het hele interview van Tim Cook met ABC terug: