Tizen debuteert op nieuwe smartwatches van Samsung

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung dropt Android en gaat voluit voor het intern ontwikkelde mobiele besturingssysteem Tizen op zijn twee nieuwe smartwatches die worden voorgesteld op het Mobile World Congress in Barcelona.

Samsung dropt Android en gaat voluit voor het intern ontwikkelde mobiele besturingssysteem Tizen op zijn twee nieuwe smartwatches die worden voorgesteld op het Mobile World Congress in Barcelona. Velen twijfelden er aan of Tizen wel ooit gelanceerd zou geraken, maar de kogel lijkt dan toch door de kerk. De tweede generatie slimme horloges van Samsung, die deze week boven de doopvont worden gehouden in Barcelona, laten Android voor wat het is en kiezen resoluut voor Tizen.

Tizen is een nieuw besturingssysteem dat verder bouwt op het geschrapte Meego-platform van Nokia, en dat werd ontwikkeld door een consortium van een twintigtal bedrijven rond Samsung en chipbakker Intel.

Op termijn hoopt Samsung om dankzij Tizen minder afhankelijk te worden van Google (Android), en om zijn klanten een uniformere ervaring te kunnen bieden over al zijn toestellen heen, of dat nu smartphones, tablets, platformen in de wagen zijn of horloges.

De lancering van Tizen werd al verschillende keren aangekondigd en uitgesteld, maar nu lijkt het er dan toch op dat de eerste producten in de markt gezet zullen worden. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen, want Samsung heeft niet de beste reputatie op software-vlak. Benieuwd of Tizen die perceptie zal kunnen keren.

In Barcelona worden er deze week twee slimme horloges getoond, de Gear 2 en de Gear 2 Neo, die draaien op de nieuwkomer. Van uitzicht lijken de toestellen nog sterk op de originele Galaxy Gear die zes maanden geleden werd gelanceerd, maar onder de motorkap is er wel degelijk heel wat veranderd.

Compatibel Dat de tweede generatie slimme horloges niet meer onder de noemer ‘Galaxy’ in de markt gezet wordt, wijst op het dissen van Android voor Tizen. Voorlopig communiceert Samsung niet over het waarom van de switch (hoewel daar weinig twijfel over kan bestaan), en wordt er evenmin gesproken over compatibiliteit.

Wel opperen de Koreanen dat de Gear 2 en de Gear 2 Neo van bij de start compatibel zullen zijn met ’tientallen’ toestellen van Samsung (wat niet zo was met de Galaxy Gear). Onder de eerste lading apps zouden al toepassingen zijn van BMW, CNN, Path, Line en Garmin.

De horloges zijn ook voorzien van een ‘standalone’ muziekspeler die gebruikt kan worden via de Bluetooth 4.0-verbinding, en doen dienst als afstandsbediening voor je televisie. Daarnaast werden er onder meer een gyroscoop, een hartslagmeter en een reeks fitnessoefeningen toegevoegd. Samsung probeert hiermee allicht Apple te counteren, dat met zijn iWatch ook de health-toer op zou willen gaan.

Voorts werden de meeste functies van de Galaxy Gear behouden. Je kan telefoontjes beantwoorden, en meldingen checken. De camera op de Gear 2 is wel verplaatst van op het bandje naar net boven het scherm, zo kunnen bandjes makkelijker gewisseld worden. Overigens is de Gear 2 Neo simpelweg niet voorzien van een camera.

Batterij?

Tot slot steekt er ook een krachtigere processor in de nieuwe generatie Gears, en wel een dualcore die draait aan een kloksnelheid van 1Ghz. De toestellen zijn ietsje lichter, en ietsje dunner dan hun voorganger.

Aan de batterij (300mAh) lijkt dan weer niets veranderd, en laat nu net de beperkte autonomie één van de heikele punten zijn met de Galaxy Gear.

De Gear 2 en de Gear 2 Neo zouden vanaf april in de winkel moeten liggen. Hoeveel de horloges kosten, is nog niet duidelijk.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content