Toch Belgen op de Wereldbeker
Neen, er komt geen Belgisch nationaal voetbalteam in actie op de Wereldbeker Voetbal. Maar ons land is ginds wel mooi vertegenwoordigd: heel wat technologiebedrijven hebben belangrijke contracten in de wacht gesleept. Tot de ‘klassiekers’ behoort het Luikse EVS dat met behulp van een infrastructuur van 350 servers instaat voor het beheer van de rechtstreekse vertraagde beelden in alle stadions. Andere ‘vaste hofleverancier’ is Alfacam dat in vier stadions de opnames in hdtv realiseert: het gaat hier om 170 camera’s en een team van 150 mensen.
Neen, er komt geen Belgisch nationaal voetbalteam in actie op de Wereldbeker Voetbal. Maar ons land zal ginds wel mooi vertegenwoordigd zijn: heel wat technologiebedrijven hebben belangrijke contracten in de wacht gesleept.
Tot de ‘klassiekers’ behoort het Luikse EVS dat met behulp van een infrastructuur van 350 servers instaat voor het beheer van de rechtstreekse vertraagde beelden in alle stadions. Andere ‘vaste hofleverancier’ is Alfacam dat in vier stadions de opnames in hdtv realiseert: het gaat hier om 170 camera’s en een team van 150 mensen. Het West-Vlaamse Barco is nóg zo’n habitué: Barco zal 3 steden uitrusten met schermen in de stadions en fanzones. Het gaat om 2 schermen van 70 m², 2 schermen van 40 m² en 2 van 30 m².
Verder is er R&D International (Landen) met een oplossing voor de aansturing van de reclameborden rond alle stadions, met mogelijkheid om een specifieke boodschap te sturen op basis van een spelactie (bijvoorbeeld het moment waarop een strafschop wordt getrapt). StarNet (Gent) zal dan weer consultants detacheren die ginds de lokale organisatiecomités zullen bijstaan op het vlak van beveiliging, toegangscontrole, risico’s rond ticketfraude, enz. SportsVAS uit Diepenbeek biedt de teams – vooral de voetballers van het Oranjeteam – een systeem voor videoanalyse van spelfases om de wedstrijden voor te bereiden, met op termijn een oplossing die bedoeld is voor commentaren, waarmee men tijdens de rust kan voorstellen om bepaalde spelfases opnieuw te bekijken op basis van vooraf gedefinieerde criteria (bv. schot van een bepaalde speler).
Voorts nemen nog vier andere Belgische bedrijven deel aan het Zuid-Afrikaanse avontuur: het zijn leden van de Belgian Sports Technology Club (BSTC, een initiatief van het BOIC en van Agoria): Suseia (rechten op exclusieve verkoop van tickets voor België), Betafence (installatie van hekwerk in 8 stadions), Desso (gemengd synthetisch/natuurlijke grasmat voor 2 stadions) en Veldeman (voorlopige luchthaventerminal van 18.000 m² voor VIP’s en spelers).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier