TomTom betreedt action cam-markt met Bandit camera

© TomTom Bandit
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Nederlandse navigatiespecialist TomTom heeft in Amsterdam zijn eerste actiecamera voorgesteld. Opvallend is dat het toestel tijdens het filmen zelf hoogtepunten kiest, zodat gebruikers geen uren meer verliezen met het monteren en editen van hun beeldmateriaal.

Fans van actiecamera’s kennen het probleem: ze maken urenlange filmpjes, moeten verschillende gigabytes aan data naar hun computer downloaden, waarna ze nog uren bezig zijn met knippen en plakken om een behapbaar filmpje met enkele highlights samengesteld te krijgen.

TomTom’s eerste actiecamera, de Bandit, wil daar iets aan doen. Zo kiest het toestel zélf hoogtepunten op basis van de sensorinformatie die verzameld wordt tijdens het filmen (bewegings- en GPS-sensoren, en eventueel externe harstslagmeter). Wanneer je sneller vooruitgaat bijvoorbeeld, wanneer je springt, een daling inzet, of wanneer je hartslag overstuur gaat. En uiteraard kunnen gebruikers ook zelf highlights taggen, dat kan met één druk op de knop.

Nog anders dan bij concurrerende actiecamera’s doet de Bandit ook dienst als mediaserver, waardoor beeldmateriaal op het toestel zelf wordt verwerkt, en de data niet hoeft te worden gedownload om te kunnen monteren.

De camera streamt de beelden meteen naar de bijhorende smartphone app (over wifi), en wie dat wenst kan door het schudden van zijn smartphone automatisch een kort actiefilmpje van de leukste momenten genereren (‘shake to edit’).

“We weten dat de moeite die videomontage kost de grootste frustratie is van gebruikers van actiecamera’s”, vertelt medeoprichter en directeur van de TomTom consumer business Corinne Vigreux. “Met de TomTom Bandit verkorten we die montagetijd van uren naar minuten – je hoeft enkel even je smartphone te schudden!”

Zoals gezegd werkt de Bandit met een smartphone-app (iOS en Android) die beschikt over een viewfinder die erg snel reageert. Videomateriaal kan onmiddellijk worden herbekeken, en gebruikers kunnen meteen aanpassingen doen, muziek toevoegen en overlays van gegevens zoals snelheid toevoegen, voordat ze het filmpje delen met derden.

De batterij in het toestel zou het een pak langer uitzingen dan het exemplaar in de GoPro-toestellen (3 uur filmen in 4K i.p.v. 1,5 uur), en de 16 MP camera met groothoeklens is volledig waterdicht, waardoor er in principe geen grote cases meer nodig zijn. De action cam schiet filmpjes in 1080p met 30 of 60fps. In 4K blijft de framesnelheid beperkt tot 15fps.

Volgens country manager Lars Guns van TomTom Belux zal de Bandit voor 429 euro van eigenaar wisselen (een prijs op dezelfde hoogte als de GoPro Hero 4 Silver). Het toestel kan vanaf vandaag online worden besteld, maar op de levering is het nog enkele weken wachten.

Ten vroegste binnen een maand, maar eerder binnen een zestal weken, zal de Bandit in de Belgische winkels liggen. Het premium-pakket, met extra accessoires zoals een afstandsbediening, zal 100 euro meer kosten.

MyDrive

Overigens heeft TomTom in Amsterdam nog enkele andere producten voorgesteld. Zo wordt de line-up in navigatiesystemen aangevuld met vier nieuwe toestellen (de GO 510, 610, 5100 en 6100), die allemaal voorzien zijn van ‘Lifetime World Maps’ en ‘Lifetime Speed Cameras’.

“Met het toevoegen van die extra’s op onze nieuwe GO-toestellen bieden we chauffeurs het meest uitgebreide pakket ooit aan”, aldus nog Vigreux. “Zo willen we hen helpen files te vermijden en sneller op hun bestemming te geraken, waar ter wereld ze ook zijn.”

Nog nieuw is de TomTom MyDrive-applicatie, een cloudtoepassing waarmee je op je pc of op je smartphone al een route kan plannen, of kan zien waar er hoeveel verkeer is. Stap je vervolgens in je wagen, dan zijn al die gegevens al gesynct met je navigatiesysteem.

“MyDrive synchroniseert over al je toestellen heen”, legt directeur user experience van TomTom Cees van Dok uit. “Vanuit je luie stoel een route plannen of interessante plaatsen aanduiden op je kaart wordt kinderspel. En bovendien kan je de kaarten op je navigatietoestel een persoonlijke touch geven.”

Het blijft hier niet bij. MyDrive, dat beschikbaar is voor de nieuwe GO 510, 610, 5100 en 6100 en voor oudere modellen na een software-update, wordt opengesteld voor externe ontwikkelaars. “Gepersonaliseerde navigatie in de cloud opent een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden”, klonk het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content