Top internetbedrijven gehoord in Huis van Afgevaardigden VS

Jeff Bezos, oprichter van Amazon

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hoort de bazen van Amazon, Apple, Facebook en Google. Het is de eerste keer dat ze alle vier tegelijk gehoord worden en voor Jeff Bezos van Amazon is het de eerste keer in een dergelijke hoorzitting. De anderen zijn Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google.

Het onderzoek wordt gevoerd in het kader van monopolisering en oneerlijke concurrentie van de bedrijven, en richt zich op de enorme omvang van de ondernemingen in kwestie. Zij worden ervan verdacht hun machtspositie in de sector en in de media te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. De juridische ‘antitrust’ subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade berokkent. De hoorzitting die onze tijd 18.00 uur begint, wordt mogelijk via videoverbindingen gehouden in verband met de coronamaatregelen in de VS.

De voorzitter van de subcommissie, David Cicilline, is bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Hij noemde recent nog praktijken van Apple regelrechte “snelwegroof”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content