Topambtenaar Robben neemt ontslag bij Gegevensbeschermingsautoriteit
Frank Robben heeft zijn ontslag aangeboden als lid van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Dat bericht de krant Le Soir. In een reactie zegt de topambtenaar dat hij zichzelf niets kan verwijten, maar zich terugtrekt om te vermijden dat België zou gedagvaard worden voor het Europees Hof van Justitie.
De Europese Commissie lanceerde in juni vorig jaar een inbreukprocedure tegen België over de onafhankelijkheid van de GBA. Ze beschouwt sommige leden niet als ‘vrij van invloed van buitenaf’, omdat ze ‘ofwel verslag moeten uitbrengen bij een beheerscomité dat afhankelijk is van de Belgische regering, ofwel hebben deelgenomen aan overheidsprojecten voor de opsporing van covid-19-contacten, ofwel lid zijn van het Comité voor Informatieveiligheid’. Toen lekte uit dat vooral Robben geviseerd zou worden.
Robben heeft effectief verschillende petten op in het crisisbeheer van de coronapandemie, merkt Le Soir op. De zestiger, die sinds 1991 aan het hoofd van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid staat, is de drijvende kracht achter tal van digitale toepassingen bij de overheid, zoals het eHealth-platform, en hij is de man achter de vzw Smals, een IT-dienstverlener in de Belgische sociale sector.
Tijdens de coronapandemie tekende Robben in die hoedanigheid bijvoorbeeld het contactonderzoek uit. Maar Robben is dus ook extern lid van het Kenniscentrum van de GBA, een van de vijf organen binnen de voormalige Privacycommissie.
‘Gehandeld in volledige onafhankelijkheid’
In zijn ontslagbrief aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux benadrukt Robben dat hij als lid van de GBA steeds gehandeld heeft ‘in volledige onafhankelijkheid’. Maar met zijn ontslag wil hij vermijden dat België zou gedagvaard worden door het Europees Hof van Justitie, klinkt het.
‘In de voorbije jaren heb ik gevochten voor een krachtige bescherming van onze privacy, in een verantwoord evenwicht tussen alle grondrechten’, voegt Robben eraan toe in een perscommuniqué.
Interview met Frank Robben (Smals): ‘Ik zou niets liever willen dan dat critici mee aan de tekentafel zitten’
Volgens Robben heeft hij als extern lid van het Kenniscentrum mogelijke belangenconflicten altijd strikt vermeden. ‘Ik betreur de verkeerde voorstellingen die in de publieke opinie hierover zijn gerezen. Ik kan mezelf niets verwijten en blijf bezorgd om de toekomst van de GBA. Tegelijk wens ik echter België niet gedagvaard te zien voor het Europees Hof van Justitie omwille van een vermeend gebrek aan onafhankelijkheid van de GBA.’
Wie gaat Robben vervangen?
‘Ik had gezegd dat ik orde op zaken zou stellen. Vandaag is alles in het werk gesteld om de onafhankelijkheid van de GBA te garanderen.’ Dat zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) dinsdag in een reactie op het aftreden van Frank Robben als lid van de GBA.
‘België bevond zich in een delicate situatie’, zegt Michel. ‘Alle standpunten kwamen samen om Frank Robben te vragen ontslag te nemen. Het was de onmiddellijke oplossing’, aldus de staatssecretaris die de ontslagbrief van betrokkene rechtstreeks naar Didier Reynders, de Europese commissaris voor Justitie, stuurde. Toch levert het vertrek van Robben problemen op qua quorum binnen het kenniscentrum. ‘We weten nog niet wie hem zal vervangen. Het Parlement zal deze kwestie snel moeten aanpakken’, besluit Mathieu Michel.