Toshiba zet de tv uit

. © .

Het Japanse technologiebedrijf stopt met televisietoestellen. Het merk blijft wel blijft bestaan want Toshiba mikt op licentiedeals.

De herstructurering van het bedrijf komt er op neer dat het de ontwikkeling en verkoop van tv’s in Noord-Amerika stopzet. In plaats daarvan komt er licentiedeal met het Taiwanese Compal Electronics. Die zal vanaf maart dit jaar de producten in de regio leveren.

De consumentenpoot van de tv-business in andere regio’s wordt ook vervangen door een licentiestructuur. Hier hoopt Toshiba tegen april klaar te zijn met de onderhandelingen met een licentiehouder.

Toshiba hestructureerde al eerder en stapte naar eigen zeggen mee in het smart tv-verhaal. Maar wijst er op dat de markt vertraagt en dat de prijzenslag het bedrijf geen goed doet. Die omstandigheden zijn de aanleiding voor de nieuwe structuur.

In praktijk wil dit zeggen dat er nog steeds schermen van Toshiba te koop zullen zijn. Maar die worden ontwikkeld en verkocht door een ander bedrijf, voor de VS en Canada is dat dus Compal Electronics. Die praktijk komt de laatste jaren wel vaker voor in de sector. Zo is TP Vision vandaag het bedrijf achter de tv’s van Philips, die deels worden ontwikkeld in Gent. Ook Sharp en Panasonic geven hun merknaam en technologie in licentie aan anderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content