‘Tot acht miljoen Android-toestellen in 2009’
Eind 2009 zouden er al vijf tot acht miljoen smartphones in omloop zijn die draaien op het mobiele besturingssysteem van Google, ‘Android’.
Eind 2009 zouden er al vijf tot acht miljoen smartphones in omloop zijn die draaien op het mobiele besturingssysteem van Google, ‘Android’.
In 2009 worden vijf tot acht miljoen mobiele telefoons verkocht die draaien op het nieuwe besturingssysteem Android. Daarmee zou het wereldwijde marktaandeel van Android afklokken op vier tot zeven procent. Dat voorspelt de Taiwanese website Digitimes op basis van productieplannen bij verschillende mobieltjesfabrikanten.
G1
De meeste fabrikanten willen hun Android-toestellen in 2009 op de markt brengen. In september 2008 rolde het allereerste toestel van de band bij HTC. Dat apparaat, de G1, werd de eerste maanden alleen verkocht in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar zal in het voorjaar van 2009 bijvoorbeeld ook in de Belgische winkels liggen.
HTC zegt al een miljoen G1-toestellen te hebben verkocht. In het voorjaar brengt het bedrijf in samenwerking met telecomaanbieder T-Mobile ook opvolger G2 op de markt. Er zou zelfs al aan de derde versie worden gewerkt.
LG, Samsung en Motorola komen in de tweede helft van 2009 met toestellen die op Android draaien. Deze bedrijven zetten zwaar in op het nieuwe besturingssysteem. Andere fabrikanten, zoals het Chinese Huawei en landgenoten van Lenovo en QiGi en het Taiwanese AsusTek verschijnen in het voorjaar al toestellen op de markt.
Bovendien trad branchegenoot Sony Ericsson kortgeleden toe tot Android-club ‘Open Handset Alliance’ en is het een kwestie van tijd voordat het Japans-Zweedse bedrijf met eigen Android-mobieltjes komt.
Onbegrijpelijk
Toch gelooft niet iedereen in het potentieel van Android. Topman Steven Ballmer van Microsoft heeft er geen goed woord voor over. “Ik snap de strategie echt niet, misschien iemand anders wel?”, vraagt hij zich op een conferentie in Sydney af. “Om bij investeerders langs te gaan met een mobiel besturingssysteem zonder businessmodel: ik zou het niet doen.”
Bron: Computable
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier