Trump steunt Tesla-topman na verboden heropstart fabriek in Californië

De Tesla Cybertruck. © Tesla

De Amerikaanse president Donald Trump heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor Tesla-topman Elon Musk, die de Tesla-fabriek in het Californische Fremont wil heropstarten. Musk gaat daarmee lijnrecht in tegen het verbod van de lokale autoriteiten. De productie in de fabriek ligt momenteel stil als gevolg van de coronamaatregelen.

Musk liet weten dat hij zelf aan de productielijn zal staan. ‘Als er iemand wordt opgepakt, wil ik er zeker van zijn dat ik diegene ben’, schreef hij eerder deze week op Twitter. Trump liet dinsdag via hetzelfde medium weten dat Californië de herstart van de fabriek moet toelaten. ‘En wel nu! Het kan snel en veilig gebeuren’, klonk het.

Musk kreeg vrijdag van de autoriteiten van Aladema County, waar zijn fabriek gevestigd is, te horen dat in de regio alleen essentiële activiteiten mogen heropgestart worden en dat Tesla niet aan die criteria voldoet. Daarop dreigde hij ermee de fabriek en het hoofdkantoor van zijn bedrijf te verhuizen van Californië naar een andere Amerikaanse deelstaat en verklaarde hij de beslissing voor de rechter te zullen aanvechten.

De excentrieke miljardair minimaliseerde de voorbije weken de ernst van het nieuwe coronavirus en bestempelde de lockdownmaatregelen als ‘fascistisch’. Via Twitter pleitte hij voor het heropstarten van ’s lands economie. Intussen heeft Tesla, ondanks het verbod van de autoriteiten, alle werknemers opgeroepen om te komen werken.

Partner Content