Twee belangrijke ESA-projecten voor Belgisch Spacebel

De Belgische specialist in ict voor de ruimtevaart Spacebel wordt ingeschakeld in twee projecten van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

De Belgische specialist in ict voor de ruimtevaart Spacebel wordt ingeschakeld in twee projecten van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

Enerzijds gaat het om de VEGA draagraket, anderzijds om het Galileo navigatiesysteem. Galileo is Europa’s eigen en onafhankelijk positioneringssysteem op basis van satellieten dat door ESA, met financiële steun van de Europese Gemeenschap, wordt ontwikkeld. Het nieuwe gps-systeem onder civiel toezicht zou tegen 2014 zijn eerste diensten moeten leveren.

OHB-System AG in Duitsland, de hoofdaannemer van de eerste 14 satellieten van de Galileo-constellatie, ging onlangs met het Luikse bedrijf Spacebel in zee om de on board standaarddiensten ter ondersteuning van de grondoperaties te ontwikkelen,

Daarnaast zal het Luikse bedrijf eveneens deelnemen aan het Europese programma VEGA. VEGA is bestemd voor de lancering van kleine en middelgrote satellieten met wetenschappelijke of aardobservatie doeleinden. De nieuwe raket wordt momenteel ontwikkeld onder toezicht van ESA.

De eerste VEGA-reis naar de ruimte is gepland voor begin 2011 vanuit Frans Guyana. Spacebel mag voortaan het Italiaanse ELV in Rome, hoofdaannemer van het VEGA-progamma, bijstaan in de ontwikkeling van de boordsoftware die de raket zal sturen alsook in de software engineeringactiviteiten rond de geleiding, navigatie en controle van VEGA. Spacebel is voorts verantwoordelijk voor de simulatiesoftware die de verschillende functies van de boordcomputerprogramma’s zal moeten testen en valideren.

Dat nieuwe project is goed voor een omzet van ongeveer 1,2 miljoen euro voor de Belgische ruimtevaartinformaticaspecialist.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content