Twee jaar uitstel voor elektronische procesvoering Justitie
De Wet op de Elektronische Procesvoering is niet zoals voorzien ingegaan op 1 januari. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) stelde de wet eind vorig jaar in alle stilte met twee jaar uit.
De Wet op de Elektronische Procesvoering is niet zoals voorzien ingegaan op 1 januari. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) stelde de wet eind vorig jaar in alle stilte met twee jaar uit.
De elektronische procesvoering bij Justitie is nog maar eens met twee jaar uitgesteld. Dat meldt De Standaard. De betreffende wet, waaraan al sinds 2006 wordt gewerkt, is uitgestelde tot 2015. Justitie blijkt nog altijd niet klaar te zijn om het computertijdperk binnen te treden. De liberale minister van Justitie Turtelboom had nochtans beloofd deze regeringsperiode drie justitiële “werven” te zullen aanpakken: de hervorming van het gerecht, de strafuitvoering van alle straffen en de informatisering. Twee van de drie, de strafuitvoering en de informatisering, zijn nu uitgesteld tot na de federale verkiezingen van 2014.
Frank Robben, hoofd van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en adviseur van de minister, zegt in De Standaard dat de macht bij Justitie te zeer verspreid zit om tot snelle beslissingen te komen. “Als in een bedrijf de CEO, de voorzitter van de Raad van Bestuur en de ICT-manager niet op dezelfde golflengte zitten, werkt het ook niet,” zegt Robben. Volgens Robben is het vertrouwen in de informatisering bij Justitie ook geschonden door slechte ervaringen uit het verleden, zoals het mislukte mastodontproject Fenix . Hij pleit voor een stelselmatige uitrol van de informatisering. “Klein beginnen, de incrementele aanpak,” pleit Robben voor.
Eind vorig jaar bleek ook al dat het Centraal Strafregister, een databank met alle Belgische veroordelingen, onbetrouwbaar is . JustX, een grote databank voor vonnissen en arresten, moet dit probleem verhelpen en zou volgens de woordvoerster van minister Turtelboom wel degelijk voor de volgende verkiezingen klaar zijn. PC@Work, het project om voor het einde van de legislatuur iedere medewerker bij Justitie uit te rusten met een pc met hetzelfde besturingssysteem, zit volgens diezelfde woordvoerster ook op het goede spoor. “We kunnen Justitie maar uit het papieren tijdperk halen als iedereen over een pc beschikt,” zegt Turtelbooms woordvoerster in Het Nieuwsblad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier