Tweederde van Belgische webwinkels overtreedt wet
Twee derde van de Belgische webwinkels was in vorig jaar in overtreding met de regels voor elektronische handel. Dat blijkt uit het jaarverslag 2012 van de FOD Economie.
De Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB), de vroegere Economische Inspectie, voerde in 2012 een algemeen onderzoek inzake e-commerce uit. Er werden 451 webshops gecontroleerd, en daarvan waren er 292 (64,8 procent) in overtreding met de regels voor elektronische handel. Vijftien van deze webwinkels kregen een proces-verbaal, en 289 kregen een pv van waarschuwing.
“Bij de eerste controle bleek 47,45 procent van de websites minstens één van de verplichte identificatiegegevens niet te vermelden”, stelt het jaarverslag van de FOD. Het gaat om de vermelding van de naam van de onderneming, het adres, het e-mailadres of het ondernemingsnummer. “Bij de eerste controle bleek tevens dat 22,83 procent van de websites de totale prijs niet of onduidelijk vermeldde. Bij 10,2 procent van deze webshops betrof dit onduidelijkheid over of afwezigheid van de btw, bij 18,2 procent was er onduidelijkheid over de leverings- of verzendingskosten en in 1,13 procent van de gevallen was er onzekerheid over andere vormen van belasting, zoals Recupel.”
Ook wat het recht van de klant om de aankoop te herroepen betreft, volgen vele webwinkels de regels niet. “Bij de eerste controle over het herroepingsrecht werd bij 34,81 procent van de websites vastgesteld dat onvoldoende informatie over het bestaan van het herroepingsrecht werd verstrekt, en 18,4 procent van de websites vermeldde een kortere dan de wettelijk voorgeschreven herroepingstermijn van 14 dagen. Wanneer voor het verkochte product geen herroepingsrecht bestond, werd dit op 25,27 procent van de websites niet of onvoldoende vermeld.
Ten slotte werden bij het algemeen onderzoek op 1,77 procent van de onderzochte websites vooraf aangevinkte betalende opties aangetroffen”, zegt het jaarverslag.
Toch ziet de FOD Economie een positieve evolutie wat betreft de Belgische e-commerce. In 2011 was nog gebleken dat 81,3 procent van de webwinkels in overtreding waren. Het onderzoek “heeft ertoe geleid dat heel wat van die webwinkels in overeenstemming met de voorschriften werden gebracht. Het is een bemoedigend teken, dat ook aantoont dat de opgestelde processen-verbaal van waarschuwing, die een pedagogische bedoeling hebben, doeltreffend zijn”, stelt de FOD. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier